Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брюксел даде зелена светлина да се броим срещу масовото биометрично следене

07 януари 2021, 14:02 часа • 1537 прочитания

Днес Европейската комисия реши да регистрира европейска гражданска инициатива (ЕГИ), озаглавена "Инициатива на гражданското общество за забрана на практиките за масово биометрично наблюдение". Организаторите на ЕГИ настоятелно призовават Комисията да предложи правен акт за окончателно прекратяване на безразборното и произволното използване на биометрични данни по начини, които могат да доведат до масово наблюдение или неправомерна намеса във връзка с основните права.

ЕК счита, че ЕГИ е допустима от правна гледна точка, тъй като отговаря на необходимите условия. Поради това тя реши да я регистрира. На този етап Комисията не е анализирала ЕГИ по същество.

Следващи стъпки

След днешната регистрация на ЕГИ организаторите могат да започнат през следващите 6 месеца процеса на събиране на подписи за подкрепа. Ако в рамките на 1 година ЕГИ получи 1 000 000 изявления за подкрепа от поддръжници от най-малко 7 различни държави членки, Комисията ще трябва да реагира в срок от 6 месеца. Комисията може да реши да предприеме или да не предприеме действия във връзка с искането, като и в двата случая трябва да обоснове решението си.

Европейската гражданска инициатива беше въведена с Договора от Лисабон. Тя стартира официално през април 2012 година. След като бъде официално регистрирана, ако дадена европейска гражданска инициатива събере 1 000 000 подписа на граждани от поне една четвърт от държавите-членки на ЕС в своя подкрепа, това значи, че ЕК е длъжна да реагира с предлагане на законопроект по темата, но при следните условия:

1. Предложената инициатива да не попада по очевиден начин извън обхвата на правомощията на ЕК да представя предложение за правен акт.

2. Да не представлява явна злоупотреба, да не е явно несериозно или злонамерено.

3. Да не е в явно противоречие с ценностите на Съюза.

От стартирането на ЕГИ досега ЕК е регистрирала общо 76 граждански инициативи и е отхвърлила 26 поради несъответствие с условията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес