Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Brexit: От 2021г. скача рязко следването в Англия

25 юни 2020, 06:30 часа • 5819 прочитания

Рязко ще намалеят възможностите за българите, които искат да учат от догодина в английски университети, за изгодни студентски заеми за такси и квартира. Таксите във висшите училища във Великобритания ще трябва да се плащат в почти пълен размер.Това стана ясно от официално изявление на британската зам.-министър Мишел Донелан, която отговаря за висшето образование, цитирана от 24 часа.

Тя заяви, че студентите от ЕС ще изгубят право да плащат колкото английските си колеги от 21 август 2021 г. заради Brexit. Това ще важи за новоприетите да следват през учебната 2021/2022 г. и така те ще се изравнят с останалите чужденци, които в момента плащат три пъти по-високи такси.

Донелан увери, че се обмисля европейските студенти да получат някакво намаление, тъй като имат важен принос за развитието на английските университети и британските власти искат това положение да се запази. Но представители на вузовете смятат, че това няма как да се случи. Още повече че гражданите на страни извън ЕС са три пъти повече от европейците.

“Юридически и морално трудно ще е да продължим да начисляваме по-ниски такси на европейците, след като вече не сме част от ЕС. А и историята показва, че предлаганото от нашите университети образование е такова, за което хората са готови да платят”, коментира директорът на Института за висше образование Ник Хилман. Той определи решението на британското правителство като много лоша новина за английските университети, макар и да е очаквана след Brexit.

Според него въвеждането на по-високи такси за гражданите на ЕС и едновременното премахване на възможността да получават нисколихвени кредити вероятно ще доведат до спад от 60% на искащите да следват в Англия европейци.

“Ако това се случи, в нашите учебни заведения ще има по-малко националности и те вече няма да бъдат толкова отворени към света”, подчера Хилман.

В момента таксите за студенти от ЕС са до 9250 паунда на човек годишно, колкото и на британските им колеги. Също като тях те имат право на изгодни заеми, за да ги плащат. Отделно могат да разчитат и на пари за издръжка.

Заемите са при много ниска лихва и изплащането им започва, когато студентът завърши, тръгне на работа и стигне до определен доход. За България той е 12 000 паунда годишно, а за Англия – 25 000. По тази причина 90% от ббългарските студенти на Острова се възползват от студентски заеми.

Това положение се запазва за тези, които ще започнат да следват тази есен в английски вузове, и то за целия период на обучението им.

Макар да няма все още окончателни данни за броя на приетите европейци, се смята, че те ще са по-малко от предходни години, тъй като кандидатствалите са били с около 2% по-малко, въпреки че имаше сигнали, че те ще са последните, имащи право на по-ниски такси и заеми.

Също така няма да трябва да кандидатстват и за студентска виза, но ще трябва да получат статут на уседналост във Великобритания, за да могат безпрепятствено да влизат и излизат от страната по време на следването си. Срокът за кандидатстване за статут е до 30 юни 2021 г.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес