Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брейвик съди Норвегия за нехуманни условия в затворите

15 март 2016, 12:37 часа • 3313 прочитания

Норвежкият масов убиец Андерш Брейвик, който през 2011 г. уби 77 души при бомбен атентат в столицата Осло и стрелба в младежки лагер на о-в Утоя, се завърна в съда за делото си срещу Норвегия за нарушаване на човешките му права в затвора.

С обръсната глава и в тъмен костюм, Брейвик влезе в гимнастическия салон на затвора в Скиен, пригоден да послужи за съдебна зала, и вдигна дясната си ръка в нацистки поздрав към представители на медиите, предаде АФП.

37-годишният терорист съди норвежката държава за нарушаване на две клаузи от Европейската конвенция за правата на човека.

Едната от тях гарантира правото на личен и семеен живот и кореспонденция, а другата забранява нехуманното отношение и наказания за затворници. Брейвик е държан в изолация от другите затворници.

Десният екстремист се появява на публично място за пръв път от процеса срещу него през 2012 г. Оттогава той е имал само един посетител - майка му, която е била допусната в затвора да го прегърне малко преди да почине от рак през 2013 г. 

Брайвик иска контакти с други хора, каза адвокатът на Брайвик Остайн Сторвик.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес