Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борис Джонсън се изправя пред вот на недоверие в понеделник

06 юни 2022, 11:16 часа • 3193 прочитания

Британският министър-председател Борис Джонсън ще се изправи пред вот на недоверие още в понеделник. Процедурата е задействана от недоволството на депутати от собствената му Консервативна партия, зародило се след скандала „Партигейт“.

Сър Греъм Брейди, председател на парламентарната група на консерваторите в Камарата на общините, заяви, че броят на депутатите от партията, които призовават за вот, е достигнал необходимия праг. За да предизвикат вот на доверие, 15% от консервативните депутати (или 54 от сегашните 360 представители) трябваше да напишат писма до Брейди. Досега публично 28 депутати от партията на торите призоваха премиера да се оттегли, но броят на недоволните е значително по-голям – те заявяват, че Джонсън се превръща в „пречка“.

Гласуването ще се проведе в понеделник между 18:00 и 20:00 ч. местно време.

Мандатът на Джонсън беше разтърсен от т.нар. скандал "Партигейт", като месеци наред твърденията за партита на правителството му по време на различни етапи от пандемията подкопаваха доверието в неговото ръководство. Той беше критикуван и за реакцията си спрямо кризата с разходите за живот.

Информационната агенция PA цитира говорител на „Даунинг стрийт“, според когото Джонсън "приветства възможността да изложи своите аргументи пред депутатите".

В знак на обществено недоволство министър-председателят беше освиркан от някои граждани в петък, когато пристигна в лондонската катедрала "Сейнт Пол" за благодарствената служба по случай платинения юбилей на кралица Елизабет II.

Рейтингът на премиера спада в момент, в който партията му е изправена пред два трудни предварителни парламентарни избора по-късно този месец.

Когато 15% от консервативните депутати са изпратили писма, се инициира вот на доверие сред всички консервативни депутати. Ако такъв вот бъде задействан и Джонсън го загуби, тогава ще се проведе гласуване за негов заместник. За най-вероятни наследници се смятат външният министър Лиз Тръс и министърът на финансите Риши Сунак. Много от министрите обаче смятат, че дори да се стигне до такова гласуване, Джонсън ще го спечели и ще остане на поста.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес