Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борел за унгарския блокаж: Всяко отлагане на помощта за Украйна се измерва в човешки животи

27 май 2024, 21:35 часа • 1471 прочитания
Реклама

"Всяко отлагане се измерва не с пари, а с човешки животи", заяви върховният представител по външната политика и сигурност на ЕС Жозеп Борел.

Той изрази надежда Унгария да свали ветото си помощта за Украйна на следващото заседание на постоянните представители на страните-членки. Борел изрази позицията си след заседанието на Съвета по външни работи в Брюксел, макар да не спомена името на страната членка. Още: Орбан пази Путин: Спря харченето на руски милиарди за оръжие за Украйна

"Не можем да позволим военната помощ на ЕС за Украйна да бъде държана като заложник на други решения, които нямат нищо общо с този конкретен въпрос, особено като се има предвид колко е належаща ситуацията. Украйна се нуждае от оръжията сега, не догодина", подчерта Борел. Още: Борел призова Израел да не заплашва съдиите от МНС

"Политическите лидери дадоха одобрение на фонда за помощ на Украйна още през март и той още все не е действащ", припомни Борел. Общият му размер е 6.6 млрд. евро.

Според медийни публикации ветото на Унгария е опит държавата да си отвоюва част от замразените европейски средства заради проблеми с върховенството на закона.

Борел поясни, че 7 правни текста, свързани с помощта за Украйна, очакват одобрение.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес