Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бонбони, шоколадчета и бисквитки: Украйна глези руските военнопленници със сладости

19 юни 2024, 11:36 часа

Институциите в Украйна, отговорни за задържането на руските военнопленници, купуват за тях бонбони, бисквити, кондензирано мляко, халва, шоколади, цигари, безалкохолни напитки. Данни за такива покупки могат да бъдат намерени в публичното пространство на уебсайта prozorro.gov.ua, съобщава украинското издание ТСН.

Реклама

Данните показват, например, че при един от току-що приключилите търгове са закупени 20,4 кг карамел на стойност 2 999 гривни като срокът за доставка е до 31 декември 2024 г.

На няколко други търга са поръчани 30 пакета кондензирано мляко за 1 286 гривни; 72 броя безалкохолни напитки Coca-Cola,; крекери, шоколади, халва. През май миналата година на уебсайта за държавни поръчки се появи информация и за търгове за закупуване на 180 пакета цигари за руските военнопленници на стойност 12 280 гривни.

Още: Руският плен е като концлагер: Страшните СНИМКИ на освободен украински военнопленник

Украйна стриктно спазва международните конвенции 

Според украинските експерти подобно отношение към военнопленниците е "плюс" за Украйна.

"Украйна е държава, която добросъвестно спазва правилата на закона и на международните конвенции. Въпреки че за никого не е тайна, че руснаците прилагат изтезания и физически унищожават украинските военнопленници. Това обаче не е причина ние да се ръководим от поведението на Русия. Украйна стриктно се придържа към определените норми и правила относно храненето, издръжката и отношението към военнопленниците", коментира бившият говорител на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, военният експерт Владислав Селезньов.

Още: 678 дни в руски плен: След побоите се връщах в килията си, танцувайки, за да се задушат пазачите от гняв 

Според Селезньов добрата и висококалорична храна за пленените руски войници е само един от компонентите на нормите и правилата, определени от международното право.

Той обаче добавя: "Имам само че един очевиден въпрос. Защо Русия, която грубо нарушава нормите и правата [на военнопленниците], все още е в Съвета за сигурност на ООН и въобще в ООН? Защо навремето Обществото на нациите успя да изхвърли СССР, след като незаконно нахлу на територията на съседна Финландия [а днес това не е направено]? Налице са всички основания да се приложи такъв случай и към Руската федерация днес и тя да бъде изхвърлена оттам."

Още: Глад, бой, издевателства: 2 години 24-годишна украинка е разкарвана по руските затвори (СНИМКИ и ВИДЕО) 

Украинците се връщат от плен като от Аушвиц, а ние угояваме руските пленници

Немалка част от обикновените украинци, жертва на непровокираната руска агресия, трудно разбират защо руските военнопленници, дошли да ги избиват на украинска земя, са "глезени" по този начин. Още повече предвид факта, че украинските военнопленници са подложени на постоянни жестокости, извращения, изтезания и глад в руските затвори и при размяната се вижда в какво състояние пристигат.

"Иска ми се да крещя пред целия свят", пише украинка в социалните мрежи, коментирайки снимка на наскоро завърнал се от плен украински боец от Националната гвардия. Друга потребителка добавя, че руските военнопленници буквално са "угоявани". 

Още: След 2 години в руски плен украинските бойци са като излезли от Аушвиц (СНИМКИ) 

Немалко украинци отбелязват и факта, че повечето от освободените руски военнопленници, към които Украйна се държи напълно хуманно, след размяната се връщат отново да убиват украинци.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес