Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Божиновска: Нито един македонец с български паспорт не се чувства българин

18 октомври 2024, 20:20 часа • 929 прочитания

Македонският министър на енергетиката Саня Божиновска обяви, че "нито един гражданин на (Северна) Македония, придобил българско гражданство, не се чувства като българин", предаде БГНЕС.

"Всъщност това го видяхме при преброяването в Македония с екстремно символичната бройка на самоопределили се за българи. Хората като мен искаха български паспорт по една единствена причина - икономически нужди за работа извън Македония. Ако г-жа (Илияна) Йотова смята, че измамата с документите, въведени от българската държава, ще промени моето усещане, че съм македонец, а и усещането на много мои съграждани, то или тя не разбира, че тяхната политика на уловки е провалена, или не разбира, че сме имали икономическа нужда. Тя и политици като нея сме ги оставили да си фантазират все едно са в деветнадесети век", написа Божиновска във Фейсбук.

Още: В Скопие: Всички в семейството на министър Божиновска са български граждани

Министър Божиновска призова вицепрезидента Йотова "да започне да се занимава с нуждата македонците в България най-после да бъдат признати за малцинство и да им се осигурят основни човешки права.

Цялото семейство на македонския министър на енергетиката Саня Божиновска има българско гражданство. Бащата Перо, майката Виолета и братът Даниел, както и самата Божиновска, са притежатели на български паспорт.

За да получат документа, те са доказали своите български корени и са заявили българското си самосъзнание. с подпис.

Още: Заради българското ѝ гражданство: Искат оставката на енергийния министър на РСМ

Божиновска няколко пъти излъга македонските граждани, че вече не е български гражданин. Министърът в кабинета на Християн Мицкоски е подала молба за отказ през септември м. г., но не е получила указ. През юни тази година стана ясно, че тя е управлявала фирма в Хърватия с български паспорт.

Подаването на молба за освобождаване от българско гражданство НЕ води до автоматично завършване на процедурата. Това става чрез специален указ и се отнася както за настоящи български граждани, родени в чужбина, така и за българи, които са родени на територията на днешна България.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес