Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Bloomberg: Путин е получил уверения, че няма да го арестуват в Монголия

30 август 2024, 15:50 часа • 1063 прочитания

Преди посещението си в Монголия руският диктатор Владимир Путин е получил уверения, че няма да бъде арестуван по заповед на Международния наказателен съд (МНС). Това твърдят двама души, запознати с подготовката на Кремъл, цитирани от Bloomberg.

Още: Путин отива на посещение в Монголия, може ли да се стигне до арест

Трябва ли Монголия да арестува Путин?

Посещението на 3 септември ще бъде първата визита на Путин в страна членка на Международния наказателен съд. Съдът в Хага издаде заповед за арест на диктатора през март 2023 година заради незаконно отвличане на украински деца. Като страна, подписала основополагащия документ на МНС - Римския статут, Монголия е длъжна да изпълни заповедта и да арестува Путин, ако той се появи на нейна територия.

Още: "До Кремъл и назад" - приказка за копейката, която искала да е рубла

Снимка: Kremlin.ru

Китайски гаранции?

"Няма никакви притеснения", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков преди визитата. Русия водела „отличен диалог с нашите приятели от Монголия“, добави той. Запитан дали е имало разговори с монголските власти относно заповедта, която Международният наказателен съд е издал, Песков отговори: „Разбира се, всички аспекти на посещението бяха внимателно подготвени".

"Путин пътува до Монголия при китайски гаранции за сигурност. Монголия няма да тръгне срещу Китай, въпреки че не иска да се кара със САЩ“, заяви Станислав Белковски - бивш политически съветник на Кремъл.

Въпреки това Путин никога досега не е рискувал да осъществи подобно посещение. Пътуването идва само 6 месеца след встъпването в длъжност на първия монголски съдия, работещ в Международния наказателен съд.

Още: Планът за мир на Китай и Бразилия: Битката между Зеленски и Путин е за Глобалния юг

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес