Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близък до Путин източник: Унгария пострада малко от санкциите на Украйна за "Лукойл"

24 юли 2024, 11:41 часа • 1258 прочитания

Унгария пострада малко от спирането на доставките на руски петрол, специално от "Лукойл". Това изрично посочва руският пропагандно-военен телеграм канал "Рибар", създаден и поддържан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук. Звинчук е награждаван лично от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

От коментара на "Рибар" за ситуацията с доставките на петрол от "Лукойл" за Унгария и Словакия по петролопровода "Дружба" може да се направят интересни заключения. Защото каналът пише, че специално за Унгария ефектът от спирането им е "незначителен за унгарските предприятия". С едно изключение - унгарската компания МОЛ (MOL), която е буквално унгарският еквивалент на "Лукойл": Орбан: Унгарското правителство ще отнеме свръхпечалбата на петролната компания МОЛ

Какво точно пише "Рибар" за ситуацията, като в коментара си прилага информация от западни медии, основно Bloomberg, без обаче да ги цитира и така представя данните като свои: Финландският външен министър посъветва Унгария да помисли дали става за членка на ЕС

"Нека да разберем какво стана:

  • Словашкият оператор Transpetrol всъщност спря да получава руски петрол преди няколко дни, през "Дружба". Но само тези доставки, които са от "Лукойл". Именно "Лукойл" беше включена в санкционния списък от украинците. В същото време петролът от други руски износители пристига в Словакия без прекъсване и по график.
  • Доставките на "Лукойл" се извършваха по договор с унгарската компания MOL, според който тя трябваше да получава около 4 милиона тона петрол годишно до 2025 г. Петролът е предназначен за двете най-големи рафинерии в Унгария и Словакия, собственост на MOL.
  • Що се отнася до Унгария, тя пострада малко: количеството ресурси на "Лукойл" в нейните предприятия е незначително. Продължават и доставките по петролопровода "Дружба" за Чехия.
  • Но по-голямата част от вноса на словашката Slovnaft, която работи с руско гориво, идва от "Лукойл". Според експерти (неясно кои), транзитното ограничение ще доведе до това, че Словакия ще загуби 50% от планираните си ресурси през юли. В дългосрочен план това може сериозно да засегне дейността на рафинерията Slovnaft".

Припомняме, че до края на 2024 година всички доставки на руски петрол по "Дружба" ще бъдат спрени - съгласно прието и одобрено ембарго от ЕС, в който страни-членки са и Унгария, и Словакия. Вече има данни, че Будапеща проучва възможностите да получава петрол от Адриатическо море, откъдето има изграден петролопровод през Хърватия.

Още: Спираме оръжието от ЕС, ако не ни пуснете руския петрол: Унгария с ултиматум за Украйна

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес