Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близък до Кремъл експерт иска Путин да нанесе ядрен удар по държава от НАТО

12 септември 2024, 13:26 часа • 3673 прочитания

Влиятелният руски политолог и експерт по външна и отбранителна политика Сергей Караганов поиска Русия да промени ядрената си доктрина и ясно да заяви готовността си да използва ядрени оръжия срещу страни, които подкрепяли "агресията на НАТО в Украйна".

Външнополитическият "ястреб" иска диктаторът Владимир Путин да заеме по-настъпателна ядрена позиция спрямо Запада. Сергей Караганов заяви в интервю за вестник „Комерсант“, че Москва може да нанесе ограничен ядрен удар по страна от НАТО, без да предизвиква тотална ядрена война. Според него САЩ "лъжат", когато казват, че гарантират ядрена защита на съюзниците си.

Още: Литва: НАТО трябва да сваля руските дронове в Прибалтика

Кой е Сергей Караганов?

Караганов е почетен председател на Президиума на Съвета по външна и отбранителна политика и академичен директор на Факултета по световна икономика и световна политика във Висшето училище по икономика в Москва.

И в миналото Караганов е призовавал Русия да обмисли превантивен ядрен удар, за да "отрезви" враговете си. От началото на войната в Украйна Путин направи многократни изявления, които Западът изтълкува като ядрени заплахи. Но той също така заяви, че Русия може да спечели войната, без да прибягва до ядрени оръжия. Някои анализатори на Запад твърдят, че Караганов изпълнява полезна функция за Кремъл, като изразява мнения, които предизвикват тревога на Запад, и същевременно кара Путин да изглежда спокоен и умерен, пише Reuters.

Изявленията на Караганов се следят отблизо от западните експерти по сигурността като показател за руското мислене по отношение на външната, отбранителната и ядрената политика. Мненията му не представляват официална позиция, но Кремъл многократно му е предоставял възможности да ги изказва на влиятелни форуми и директно пред Путин.

Още: Шефът на ЦРУ: Западът да не се поддава на ядрения шантаж на Путин

Караганов: Враговете ни трябва да знаят, че сме готови да ползваме ядрени оръжия

Основната цел на руската ядрена доктрина, по думите му пред "Комерсант", "трябва да бъде да се гарантира, че всички настоящи и бъдещи врагове са сигурни, че Русия е готова да използва ядрени оръжия. Време е да заявим, че имаме право да отговорим на всеки масиран удар по нашата територия с ядрен удар. Това се отнася и за всяко завземане на наша територия", посочи той, визирайки украинската офанзива в Курска област: Операция "Курск": Руски контраатаки и украински отговор. Няколко сценария пред Путин (ОБЗОР - ВИДЕО).

В продължение на повече от година той беше най-изявената фигура, призоваваща за промени в руската ядрена доктрина, която Москва вече заяви, че ще преразгледа. Настоящата доктрина гласи, че Русия би била готова да използва ядрени оръжия в отговор на ядрена атака от страна на друга държава или на конвенционална атака, която застрашава съществуването на държавата: Русия преразглежда ядрената си доктрина заради "неприемливи действия" на НАТО.

Снимка: Pixabay

Тази доктрина обаче е "безотговорна и дори самоубийствена", каза Караганов. Причината - тя не възпирала адекватно враговете на Русия и ги карала да вярват, че едва ли има обстоятелства, при които Москва би използвала ядрено оръжие. "Русия е изправена пред катастрофа, ако не успее да промени това предположение и да възстанови възпирането", каза руският експерт по отбрана и геополитика.

Още: The Telegraph: Ядрената война е по-близо, отколкото можем да си представим

"Да се използват ядрени оръжия срещу НАТО"

"Необходимо е не само да се затегне ядрената доктрина, важно е руското ръководство ясно да заяви, че сме готови да използваме (ядрени оръжия - бел. ред.)", каза още той. Попитан към кого да се приложи това, Караганов отвърна: "За онези държави, които подкрепят агресията на НАТО в Украйна", удобно пропускайки момента, че именно руската армия започна войната под ръководството на Путин и извършва редица военни престъпления, заради които диктаторът е издирван от Международния наказателен съд.

Караганов уточни, че не ставало дума за всички държави членки на Алианса.

Още: САЩ се похвалиха с най-голямото увеличение на ядрения си арсенал от Студената война насам

"Доколкото ми е известно, (шефът на ЦРУ Уилям Бърнс) е заплашил руските представители, че ако нападнем страните от НАТО, то ние и нашите въоръжени сили в Украйна и около нея ще бъдем подложени на чудовищен, унищожителен конвенционален удар. Не преувеличавам значението си в историята, но отговорих на това, като казах, че тогава ще имаме право на втори ядрен удар по много повече цели в Европа. А ако те продължат да ескалират, тогава бихме имали право да нанесем удари по американските бази в страните от НАТО и по целия свят, убивайки стотици хиляди военнослужещи", добави Караганов.

А по-нататък в интервюто заяви: "Първите удари, разбира се, не трябва да бъдат ядрени. Според теорията за ескалацията преди ядрените удари трябва да преминем през още около 10-15 стъпки, а досега сме преминали само през пет. Но след това очевидно ще трябва да нанесем удари по цели на територията на страните от НАТО, които играят важна роля в снабдяването на киевския режим. Ако това не ги спре, тогава ще продължим напред".

Още: FT: Русия е подготвила флота си за ядрен удар по Европа - България също е мишена (КАРТА)

Как ще се избегне тотална ядрена война?

В интервюто журналистката от „Комерсант“ Елена Черненко попита Караганов как може да бъде сигурен, че политиката, която защитава, няма да доведе до тотална ядрена война.

"Твърдението, че всяко ограничено използване на ядрени оръжия непременно ще доведе до общ ядрен Армагедон, не издържа на критика“, отвърна той. "Уверявам ви, че всички ядрени сили имат планове за калибрирано използване на ядрени оръжия при определени сценарии. Аз не призовавам към опасен път, а към спасяване на света и Русия. Или ще спечелим тази война, или ще се разпаднем", заяви с агресивна реторика Сергей Караганов.

"Западът може да воюва безкрайно, тази война е много изгодна за него. И изобщо не призовавам към ядрена война, много ми се иска да не довеждаме нещата дотам, а да спрем, преди да се наложи да правим ужасен избор", повтори той опорката на Кремъл, че именно западните сили водят война срещу Москва, а не че Путин нахлу в суверенна страна, чиято териториална цялост не зачита.

Още: Шествие в Русия: Искаме ядрени ракети срещу Вашингтон и САЩ да капитулират! (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес