Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блестяща украинска спецоперация: Морякът "Гога" разказа как е подпалил кораба "Серпухов" (ВИДЕО)

04 август 2024, 16:11 часа • 3282 прочитания

Моряк с позивна Гога разказа подробности за подпалването на руския ракетоносец "Серпухов" от Балтийския флот на Русия, който пламна в началото на април тази година в Калининградска област.

Оказва се, че това е била съвместна операция на Главно разузнавателно управление на Украйна и руския доброволчески Легион "Свобода за Русия", а морякът от руския флот се е съгласил да съдейства, тъй като, по думите му, е етнически украинец и от самото начало на руската инвазия е бил против путинската война срещу Украйна.

Разказът на Гога

Гога е старши радиотелеграфист и е служил в руския флот 11 години, разказа той пред Радио Свобода. 

Първоначално той се опитал да напусне служба, но командирът му отказал и го изпратил на преглед при психолог като настоял "да се откаже от убежденията си". "Командирът реши, че ако не подкрепям Русия, значи нещо не е наред с психическото ми здраве. Бях при психолог много дълго време. Заключението му беше, че съм негоден за служба. Но нищо не се промени, не ме уволниха. Просто ми отнеха разрешението за носене на оръжие и не ме слагаха повече на вахта. Мои колеги са писали доноси срещу мен, че съм се изказвал негативно за президента [Путин]. Прокурорът каза, при повторни такива изявления ще понеса наказателна отговорност", казва Гога. Той добавя, че според близките му той бил "промит", а командирът директно го нарекъл "предател".

Още: Поздрави на рибите: ВСУ потопи руската подводница "Ростов на Дон", изстрелваща ракети "Калибър"

Морякът добавя, че  след като и при втория му опит да напусне служба му било отказано, той не знаел какво да прави. "Не можех да напусна Русия. Нямах задграничен паспорт, нямам право да напускам страната като военнослужещ. Но тогава се появи изход - да се свържа с легиона "Свобода за Русия"."  

Кой е Гога?

В началото на юли информация за тази спецоперация на украинското разузнаване даде и говорителят на Главно разузнавателно управление Андрий Юсов. Тогава той също отбеляза, че за успешното й провеждане е помогнал "гражданин на Руската федерация с украински корени". Морякът с позивна Гога се е свързал с украинците чрез проекта "Искам да живея", насочен към руски военни, и се е съгласил да предава секретна информация за Балтийския флот и за руския военно-промишлен комплекс, а по-късно и да подпали кораба отвътре.

Какво бе известно за ракетоносача "Серпухов"

"Серпухов" е малък ракетен кораб от проект 21631. До края на 2016 г. е бил в състава на Черноморския флот, а от 2017 г. е прехвърлен в Балтийския флот. 

Още: Рядка цел: Украинците поразиха още един страховит "Солнцепек" заедно с екипажа му (ВИДЕО)

"Серпухов" е бил оборудван с ракетна система с голям обсег на действие "Калибър-НК", според данни на руското военно министерство. Както отбелязва Defense Express, в Балтийския флот има общо 11 кораба от този проект, оборудвани с "Калибър".

През 2016 г. "Серпухов" е изстрелял такива ракети срещу групировката Джабхат ан Нусра в Сирия.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес