Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бягащите деца от бежански лагери в Германия стават все повече и повече

29 август 2016, 15:22 часа • 3268 прочитания

Почти 9000 деца-бежанци са изчезнали в Германия в периода 1 януари – 1 юли тази година. Това показват данните на Германската федерална полиция.

Според информацията, цитирана от The Local, общо 8991 деца-бежанци са изчезнали в посочения период. За сравнение през цялата 2015 година са изчезнали два пъти по-малко – 4749. Статистиката обаче може да не е точна, защото има случаи, при които едно изчезнало дете се обявява за такова от различни лагери или с малко по-различни лични данни, макар и да става въпрос за един случай.

По данни на полицията най-много са липсващите между 14 и 17-годишна възраст. Шокиращо в повечето случаи не става въпрос за криминални престъпления, макар че федералната полиция признава, че няма официални данни, а не че официалните заключения във всички случаи са такива. Най-разпространеното обяснение е, че липсващите деца са напуснали бежанските лагери в Германия с родинини или приятели, за да отидат в друг германски или европейски град. Често няма официално уведомление от страна на роднини, че вземат дадено дете от бежански лагер.

Според Германската асоциация на малолетните бежанци често много деца-бежанци напускат бежанските лагери сами, за да търсят свои роднини или за да търсят по-добри условия за живот.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес