Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бити и мъчени, след това пращани в Украйна: Нов случай с руски войници и командването им (ВИДЕО)

20 август 2024, 06:55 часа • 3680 прочитания

Случаите на места, където руски военни са изтезавани от собствените си командващи и другари, продължават да се трупат.

Поредна история - от Нижни Новгород, показа руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA. Каналът беше един от източниците, разкрили как американският пропагандист Ръсел Бентли по прякор Тексас е бил измъчван до смърт в подобно "съоръжение" (мина до град Донецк) - и в последните няколко дни публикува информация как негови източници са били заплашвани и тормозени заради разкритията: Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му*

Пореден случай

За мястото в Нижни Новгород ASTRA твърди, че ранени наборници са закопчавани с белезници за радиатор и бити в разрушена сграда. После някои от тях принудително са пращани да се бият на фронта в Украйна.

Източник на ASTRA е един от военните, служили в поделение 36994 в Нижни Новгород - Мулино. Според него военнослужещи "нарушители" - предимно мобилизирани, са незаконно задържани и подложени на насилие в разрушена сграда на територията на щаба на 47-а дивизия, създадена през 2022 г. от 272-ри мотострелкови полк.

Още: Вързан на дърво по време на обстрел: Наказание за руски войник (ВИДЕО)

По въпроса има и официална жалба - ASTRA разполага с нея и посочва, че изглежда за незаконния затвор отговаря действащия командир на поделението капитан Богдан Романов. В бивш оръжеен склад мъже под наблюдението на военна полиция са държани с дни без вода, храна или тоалетни, не им е позволено да преминат медицински прегледи, да бъдат подложени на хирургични операции и според източника са "държани като добитък". Имало е случай на наборник, загубил част от крака си във войната, който е седял няколко дни в стаята.

Най-малко трима от задържаните са със счупени ребра от полицейска палка и след това изпратени обратно на война - според източника, за да не се вдига шум. Редакторите разполагат с имената и на четирите жертви.

Още: Ново ВИДЕО от Херсон показа стаи за мъчения

Руският следствен комитет и прокуратурата отказват засега да образуват наказателно дело. Според местните служители по сигурността никой не е задържан насила в поделението, военните изчакват спокойно медицинския преглед, а телефоните се вземат само на тези, които нарушават дисциплината.

"Местният прокурор на Мулинския гарнизон Карданов прикрива случващото се", твърди източник на ASTRA.

Още: За клетка за мъчения на деца от руснаците в Херсон съобщи украинският омбудсман

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес