Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бием се срещу фашизма, а той е при нас и ни заличава: Закъсва ли Путин за войници? (ОБЗОР - ВИДЕО)

17 юли 2024, 09:52 часа • 5448 прочитания

Месец без необходимите припаси от вода и храна, в ужасни условия за живот – въпреки обещанията от командира, които се оказали празни думи. "Доброволно подписахме договори за служба в руската армия. Участваме в специалната военна операция (бел. ред. - СВО, гнусното име на войната в Украйна, налагано от режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, който я подпали), за да изкореним фашизма. А в крайна сметка фашизмът е между нас, в нашите редици и се опитва да ни заличи по всякакъв начин". Това са най-ярките акценти в поредното видеообръщение на руски войници, адресирано отново лично до Владимир Путин.

Историята е до болка позната – разминаване между обещания и реалност за службата в руската армия (трябвало уж да бъдат в тил, пратили ги на първа линия на фронта). Резултатът – едва 25 оцелели от военната част на въпросните войници, която е била съставена от 110 души, по техни думи. И поредни горещи молби към Путин да се намеси лично – така, както в много подобни видеоклипове досега. До момента не се е чуло руският диктатор да се е трогнал особено – напротив, руските власти правят всичко възможно да създадат лъжлива реалност как нещата си вървят нормално, поредният пример: Русия скри данните за смъртността, която не е по естествени причини

Че руската армия търси с всички сили прясно пушечно месо се вижда от увеличаващите се еднократни премии в различните региони на Руската федерация за влизане в руската армия. Вече се плаща дори на роднини и приятели, които убедят някого да се запише и да отиде да умре в Украйна за болните амбиции на Путин – а в региона на Москва еднократната премия да влезеш в армията на Путин е вече 1 700 000 рубли (около 19 200 долара): Втори руски регион вече плаща по 100 хил. рубли за вербуване на познати и роднини във войната

Друг пример - лицето на "Росгвардия" и ръководител на проруските милиции "Восток" (на т.нар. ДНР - Донецка народна република) Александър Ходаковски се оплака в канала си в Телеграм, че съгласно най-новите условия за военна служба в Русия проруски ветерани от боевете в Донбас трябва да влязат в руската армия, макар че години наред се бият като прокси формирования за болните амбиции на Путин в Украйна. Дори хора с награди, ранявани, сега се призовават пак на служба в редовната руска армия - пропускът трябва да се поправи, според Ходаковски.

Каква съдба много често спохожда кандидатите да бранят Русия от несъществуващата заплаха от страна на Украйна – пореден пример с ВИДЕО, 18+ (да не се гледа от непълнолетни и малолетни, както и от хора със слаби нерви) от руското настъпление в село Урожайно, участъка на фронта "Времеевски" (линията Бердянск – Велика Новоселка – Угледар). А как войната ще влияе на Русия в бъдеще що се отнася до човешки потенциал, който е най-важен за развитие на икономиката и благосъстоянието т.е. жизнения стандарт – научете: Близо 700 хиляди руснаци са избягали от Русия от началото на войната и не са се върнали

Извън трупащите се сигнали, че руската армия се нуждае от хора постоянно и то много, има и пореден пример за обезпечаването с техника. Товарен влак с танкове Т-54, т.е. на 70 години, тръгващ от руската столица Москва, предизвика пълни с ирония коментари – "да, "Армата" не дойде (бел. ред. - визиран е уж невероятният руски танк "Армата": Русия не пуска най-хубавия си танк в Украйна, защото е много скъп (ВИДЕО), Т-54 ще е за дълго време тук. Преоборудването е за сметка на ползващите ги – нищо, скоро световноизвестни изследователски институти и конструкторски бюра ще монтират 152-мм оръдия на "Армата" и радари, които ще откриват всички американски спътници на 200 км разстояние, а после ще монтират 180-203-мм оръдия, в следващите 5-10 години": Военна иновация: Руснаци щурмували украинската армия в колички за голф (ВИДЕО)

Същевременно, за да бъде опазена вилата на Путин във Валдай, са ангажирани доста сериозни ресурси – поне 7 ПВО системи и поне 11 ракетни системи "земя-въздух". Ръководителят на базирания в Москва Център за анализ на стратегии и технологии Руслан Пухов коментира, че да пазиш един стратегически обект по този начин няма смисъл, защото отслабваш защитата на други обекти – а Пухов предупреди, че украинските дронове може да достигнат и цели по-навътре на руска територия, коментира в дневния си анализ ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната): Системата за ПВО край двореца на Путин във Валдай се появи на Google maps

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Интензивността на боевете в Украйна се запазва на високо ниво, но все пак далеч по-ниско, отколкото доскоро. На дневна база дори има леко понижение – 112 бойни сблъсъка по целия фронт в Украйна за денонощието на 16 юли спрямо 119 на дневна база, сочи сутрешната сводка на украинския генщаб. руски пехотни атаки и поредното уточнение на украинския генщаб, че при Новоалександровка има най-голяма концентрация на руски военни сили. Броят на руските атаки през последните два дни обаче се понижава и то доста, след като беше в рамките на 40 и повече за 24 часа в доста дни преди това.

На този фон украинският о.з. полковник и военен анализатор Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, прави обзор докъде са стигнали руснаците с непосредствената си според него цел да изтикат украинските сили на запад от линията на реките Волча (Вовча), Казенни Торец и Бичок. Руската армия вече води бойни действия в северната и дори централната част на село Новоселовка Перша, считано за силен украински бастион (руски военни телеграм канали дори бързат да казват, че центърът на селото е овладян без да има каквито и да е геолокализирани видеокадри, които да го показват – видеокадри на руски войници в постройки в най-западната част на населеното място има, както и геолокализирани видеокадри на пленяване на двама украински войници пак в най-западната част на селото); разшири зоната на контрол от изток с поглед към река Волча; подмина Яснобродовка на юг, но без селото да е напълно превзето, по данни на украинския военен. Темпото на руския напредък спадна рязко, както в Торецкото направление, констатира Машовец, според когото руски напредък има само защото руските сили са доста по-многобройни в този участък на фронта – напредъкът обаче вече е много бавен, но така и не спира. В близко бъдеще руското командване ще трябва да избере приоритет – Покровск (на запад) и Торецк (на север, с идеята да се направи силен южен фронт, за да падне Часов Яр и да има заплаха за Краматорск и Славянск): Зеленски предлага, Путин не иска да говори за мир: Идва още и още оръжие за Украйна (ВИДЕО)

(КАРТА) Анонимен източник от генщаба на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) каза пред украинското издание "Лига", че украинската морска пехота се е оттеглила от Кринки. Селото се намира на 30 километра североизточно от Херсон и в началото на есента на 2023 година там беше направен плацдарм, който руснаците и до този момент не бяха успели да сломят. Според информацията, в Кринки вече не е останал камък върху камък и няма добри защитни позиции – затова украинските морски пехотинци действат по поречието на река Днепър, от близките острови. Популярният украински телеграм канал Deep State критикува липсата на официална позиция с намек, че за този ход се е знаело. Тази новина е включена в материал на The New York Times като един от признаците, че Украйна вече иска мирни преговори с Русия и то бързо – друг от посочените признаци е, че руснаците се приближават до основна логистична линия в Източна Украйна и ако я овладея, за украинската армия ще стане много трудно да противодейства на сегашния фронт. Само че публикацията на "Лига" за Кринки вече е свалена!

Иначе на 16 юли второто най-горещо направление е било Кураховското – руската армия хвърля всички сили, за да превземе най-после Красногоровка, като за пореден ден в обзора си руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов повтаря и уверява как положението на украинската армия там става все по-лошо. В Торецкото направление са спрени 11 руски пехотни атаки, толкова са отбити и в Северското направление, което е връзката между Купянск и Лиман от една страна и Часов Яр (Краматорско направление) от друга. Няма други направления, в които да има двуцифрен брой руски пехотни атаки на 16 юли – но политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке оценява на база геолокализирани видеокадри от удари с украински дронове по руски позиции, че половината от село Роздоловка, на 19 километра североизточно от Бахмут, е превзето от руснаците:

За Торецкото направление Константин Машовец казва, че руската армия почва да буксува и че ефектът на изненадата в полза на руснаците е изчерпан. Вече цената в руска кръв става висока – една седмица няма никакъв сериозен напредък след първоначалните руски успехи при селата Дружба, Ню Йорк и Пивнично (на български език село Северно), добавя украинският военен експерт. Deep State съобщава за отблъснати руски сили на ул. "Фабрично село" в Ню Йорк, но е явно, че там руските усилия да минат центъра на селото продължават.

По отношение на Харковска област на 16 юли е имало само 7 бойни сблъсъка и пак при и във Вовчанск и Глубоко. Машовец вярва, че задачата пред руснаците е на всяка цена да превземат Вовчанск и смята, че тъй като фронтално не може да се случи, сега ще опитат да напреднат по фланговете – направленията Бугруватка – Старица – Избицко на северозапад и през село Тихо и Волчански хутор от североизток. Село Тихо беше върнато в украински ръце преди известно време – а инициативата в този участък на фронта (Харковска област) е на украинците, което се признава в обзора на популярния руски военен телеграм канал "Рибар", поддържан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук.

ОЩЕ: Ракети по столиците в Европа: Руската телевизия онагледи Третата световна война (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес