Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безпрецедентно: Русия блокира достъпа до Белгородска област. Кремъл твърди, че няма провал

17 юли 2024, 16:49 часа • 3267 прочитания

Русия обяви, че от 23 юли ограничава достъпа до 14 града в граничната с Украйна Белгородска област. Според губернатора на областта Вячеслав Гладков причината била "напрегнатата оперативна обстановка" - всъщност руските сили не успяват да се справят с продължаващите украински обстрели.

На входовете на 14-те града ще бъдат поставени контролно-пропускателни пунктове, а на градския транспорт ще бъде забранено влизането в тези населени места. За да стигнат там, на местните жители ще се наложи да подават заявление и ще бъдат допускани само пълнолетни мъже, облечени с бронежилетки и придружени от военнослужещи.

Още: Анархия в Белгородска област: Конфликтът между местните жители и руските военни добива небивали размери

Въпреки създаването на тази буферна зона, която да предотврати разпространението на украинските атаки към вътрешността на Русия, Кремъл продължава да отрича, че офанзивата му в Харковска област се е провалила.

"Не, това не означава", че руската офанзива се е провалила, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на ежедневния си брифинг. "Специалната военна операция продължава и ще продължи до успешното ѝ приключване", каза той.

Още: "А вие, Лавров, какво животно сте?": Представителят на Украйна в ООН съсипа руския дипломат

Той нарече новите мерки в Белгородска област не провал, а "нови практики" за "гарантиране на безопасността на населението".

Само че губернаторът Гладков лично призна: "Вече загубихме много цивилни, имаме много ранени и нашата задача, разбира се, е да предприемем максимални мерки за сигурност", каза той. По данни на Белгородските регионални власти от февруари 2022 г. насам в региона са загинали над 200 души, а няколкостотин са ранени.

Безпрецедентното решение на Москва за ограничаване на достъпа до Белгородска област се случва само няколко седмици, след като западните съюзници на Украйна дадоха разрешение украинските сили да нанасят удари по военни цели на руска територия със западните оръжия.

Още: Близо 700 хиляди руснаци са избягали от Русия от началото на войната и не са се върнали

Още: Първи отговор на Украйна за детската болница в Киев: Дронове удариха в Ростовска област (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес