Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безпрецедентно Джон Маккейн каза пред протестиращите в Киев: "САЩ е с вас"

15 декември 2013, 16:47 часа • 34621 прочитания

Американският сенатор републиканец и бивш кандидат за президент Джон Маккейн заяви днес в Киев пред стотици проевропейски настроени опозиционери, че имат подкрепата на САЩ, предаде БТА.

"Америка е с вас", извика той от сцената, издигната на площад "Независимост", известен също като Майдана и превърнал се преди три седмици в център на протести срещу решението на Киев да спре преговорите за споразумение за асоцииране с Европейския съюз. Маккейн поздрави протестиращите на украински: "Здравей, Украйна! Здравей, Майдан!. До всички украинци, САЩ са с вас, аз съм с вас. Свободният свят е с вас. Украйна ще направи Европа по-добра, и Европа ще направи Украйна по-добра”

Между 200 и 300 хиляди души демонстрираха на "Независимост" днес против обратния завой на украинската власт, отказала се от евроинтеграцията в полза на сближаването с Русия.

От 21 ноември хиляди украинци протестират в Киев срещу отказа на президента Виктор Янукович и правителството да подпишат подготвяното три години споразумение за асоцииране с Европейския съюз. Днес, освен протестът, беше отбелязан и Деня на достойнството в Киев.

На фона на протестите срещу украинското правителство и в негова подкрепа се провеждат повторни избори за украинската Върховна Рада в пет едномандатни избирателни окръга на страната, които бяха определени като „проблемни”, след като на изборите през октомври избирателната комисия така и не можа да определи победител в тях поради голямото количество нарушения по време на гласуването и преброяването на гласовете.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес