Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безизходица по френски: Макрон и Льо Пен не се разбраха за нов премиер

26 август 2024, 21:30 часа • 1305 прочитания

Френският президент Еманюел Макрон прие Марин Льо Пен за разговори, тъй като натискът върху него да посочи министър-председател след парламентарните избори през юли се увеличава.

Трикратният кандидат за президент на Национален сбор (НС) призова след срещата за извънредно заседание на парламента, за да могат депутатите незабавно да свалят всяко ново правителство чрез вот на доверие.

„Не искам един министър-председател да разполага с един месец, за да приложи с декрет токсична политика, която би била опасна за френския народ“, заяви Льо Пен.

Още: Олимпиадата свърши, кризата продължава: Макрон търси нов премиер след изборите

Предсрочните избори, свикани от центриста Макрон, не успяха миналия месец да измъкнат Франция от висящата парламентарна безизходица, в която неговият лагер управлява правителство на малцинството от 2022 г. насам.

Вместо това Националното събрание (долната камара на парламента) е до голяма степен разделено между три блока: алиансът на левите партии Нов народен фронт (ННП) с над 190 места, следван от поддръжниците на президента с около 160 и НС със 140.

Никой от тях не е близо до мнозинство от 289 места в 577-членната камара.

Още: Макрон покани партийните лидери на разговор за бъдещия премиер

Откакто приключиха изборите на втория тур на 7 юли, левицата настоява Макрон да назначи човек от техните редици за министър-председател, като твърди, че този пост им се полага като най-голяма сила.

Те посочиха неизвестния 37-годишен икономист и държавен служител Люси Кастес като свой потенциален кандидат за ръководител на правителството.

От своя страна Макрон отложи назначаването на нов министър-председател, оставяйки служебно правителство за безпрецедентен период, тъй като търси фигура с широка подкрепа, която да не бъде свалена веднага при вот на доверие.

„Слабостта на президента е, че от нощта на втория тур той не е в състояние да промени играта или да задвижи нещо... той зависи от добрата воля на другите, за да поправи собствените си грешки“, пише коментаторът Гийом Табар за "Льо Фигаро".

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес