Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без спирка: Пореден руски кораб стана жертва на украинските морски дронове (ВИДЕО)

06 юни 2024, 10:49 часа
Реклама

През нощта на 6 юни украинските сили са унищожили пореден руски кораб в Черно море. Новината съобщи говорителят на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украйна Андрий Юсов.

Още: Морските дронове на Украйна са нанесли щети за 500 млн. долара на руския Черноморски флот

"Тази нощ във водите на Черно море е унищожен един вражески кораб“, заяви Юсов по време на телемаратона в украинския ТВ ефир. „Подробностите ще бъдат представени малко по-късно. Морски удар. Всичко е точно. Още един вражески кораб", допълни той.

Представителят на ГУР добави, че сега има „още едно морско имущество на дъното на украинското Черно море, на кримския бряг“, като така стана ясно, че нападението е по окупирания от руснаците полуостров Крим. След това, от публикувано от ГУР видео, се разбра, че става дума за влекача „Сатурн“ (или „Протей“) по проект 498.

Руската защита не е достатъчна

Юсов също така отбеляза, че днешната операция е станала възможна благодарение на това, че първо е имало пробив по морските укрепления, които Русия е изграждала, а след това е унищожен корабът.

„И това се случва всеки път. И „Цезар Куников“, и „Сергей Котов“, и същите тези „Тунец“, които наскоро отидоха на дъното. Всички те са били защитени: били са защитени от небето, били са защитени от морски укрепления, инженерни съоръжения, стрелкови огън. Но въпреки това специалните сили на Главното разузнавателно управление, операторите на „Магура“ (украинските морски дронове "Магура V5", на заглавната снимка) също се учат и също подобряват работата си, модифицират самите средства", каза той.

Това е едно постоянно съревнование в Черно море - Украйна и военното разузнаване „засега уверено побеждават“, смята Юсов.

Още: Украинският генщаб официално: Русия остана без последния си носител на крилати ракети в Крим

Има ли коментар от руснаците?

Плавателният съд най-вероятно е бил влекач, съобщи по-рано днес „Украинска правда“, като се позова на неразкрит източник от военното разузнаване. Според него ударът е станал около 3:45 ч. през нощта, като се е чула експлозия.

Телеграм каналът „Кримски вятър“ съобщи за взривове близо до Черноморско, на западното крайбрежие на Крим. Това е същият район, където военноразузнавателни морски дронове на Украйна са унищожили два руски катера през нощта на 30 май - припомнете си: Поразени са руски катери, охраняващи Кримския мост: Детайли след атаката в Крим (ВИДЕО).

Коментар от руските власти няма. В Телеграм канала на "губернатора" на Севастопол (където е базата на Руския черноморски флот) Михаил Развожаев, назначен от Кремъл, пише единствено, че до 12 ч. местно време днес в няколко района, включително в заливите Стрелецкая и Камишовая, флотът провеждал тренировки на екипажите със стрелба от различни видове стрелково оръжие. "Всичко в града е спокойно", твърди той.

Още: След удар по руски кораб: Украйна може да има точни ракети ATACMS, с които да разруши Кримския мост

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес