Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без да подозира, Русия показа адресите на секретни обекти на службите за сигурност

02 октомври 2023, 17:19 часа
Реклама

Властите в Москва, Санкт Петербург и други руски градове са публикували в публичното пространство адресите на разузнавателните служби, заради което е възможна наказателна отговорност за разкриване на държавна тайна. Това съобщи Центърът за досиета (Dossier Center) на 2 октомври.

Реклама

Авторът на разследването Денис Коротков открива адресите на секретните обекти на уебсайта на московското кметство в документ от 434 страници, в който се съдържа списък на специалните потребители на електроенергия - т.е. тези, които не могат да бъдат изключени от електрозахранването (списъкът в момента не е достъпен).

Документът е подписан от началника на департамента за жилищно и комунално обслужване Вячеслав Торсунов, директора на "Мосенергосбир" Андрей Ковальов и е одобрен от кмета на Москва Сергей Собянин, пише "Медуза".

Още: С примери и факти: Как Путин сам предизвика войната и кой е единственият изход от нея

Какво става ясно от документа?

Както се посочва в разследването, в документа са публикувани адресите на всички военни части, институции и организации на руското министерство на отбраната, разположени в Москва, включително ГРУ - руското военно разузнаване.

Списъкът включва обекти в Серебряни Бор, включително дачи, свързани със Службата за външно разузнаване (СВР), Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи.

Снимка: Wikipedia

Там са и адресите на много обекти на Федералната служба за сигурност. Много от адресите са известни - например всички кули на Московския Кремъл, а някои вече са споменати в публичното пространство. В същото време Центърът за досиета откри няколко неизвестни досега обекта.

Списъкът включва и много жилищни сгради (предимно стандартни високи сгради), принадлежащи на Службата за външно разузнаване, Федералната служба за сигурност и ГРУ. В един от случаите кметството на Москва споменава номерата на два апартамента, свързани със СВР. Предполага се, че там живеят служители на отдела или че апартаментите се използват за тайни операции.

Авторът на разследването посочва, че такива обекти могат да бъдат открити в списъците на специалните потребители на електроенергия в много региони на Русия.

В списъка, изготвен от администрацията на Санкт Петербург, е посочен адресът на секретната база на службата за външно наблюдение на Федералната служба за изпълнение на наказанията, а в документа на властите на Ленинградска област - склад за боеприпаси.

Още: Руските служби са получили нареждане да ликвидират пилота, който се предаде на Украйна с хеликоптера си

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес