Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без България: Над 20 членки на НАТО създадоха рамка за сигурност на Украйна

12 юли 2024, 10:36 часа • 4909 прочитания

Тридневната среща на върха на НАТО във Вашингтон завърши на 11 юли със стартирането на Пакт за Украйна - рамка за сигурност, подписана от 24 държави членки на Алианса (от общо 32), Украйна и Европейския съюз. Сред тях не е България, става ясно от справка в сайта на Белия дом, където е обявена инициативата на американския президент Джо Байдън.

Още: Зеленски предлага, Путин не иска да говори за мир: Идва още и още оръжие за Украйна (ВИДЕО)

Изпълнение на обещанието на Г-7

Новообявеният Пакт за Украйна се основава на съвместната декларация на Г-7 за гаранции за Киев, подписана на миналогодишната среща на върха на НАТО във Вилнюс.

"Днес президентът Байдън представи Пакта за Украйна на събитие с участието на 32 съюзници и партньори като част от нашия ангажимент за дългосрочната сигурност на Украйна", съобщиха от Белия дом на 11 юли. "Този пакт изпълнява обещанието, което президентът Байдън и тези държави дадоха във Вилнюс през 2023 г., да договорят дългосрочни двустранни споразумения за сигурност с Украйна, за да подкрепят Украйна, когато тя се защитава сега, и да възпират агресията срещу Украйна в бъдеще като част от моста към членство в НАТО. Като използва всяко от нашите споразумения, този исторически договор създава единна и всеобхватна архитектура за сигурност, която да подкрепя Украйна днес и в бъдеще, във война и в мир. Заедно ще постигнем колективната си цел: Украйна, която е свободна, суверенна, демократична, независима и просперираща и която е в състояние да се защитава и да възпира бъдеща агресия", гласи позицията.

Още: Бъдещето на Украйна е в НАТО, обяви Столтенберг на съвместна пресконференция със Зеленски (ВИДЕО)

Кои страни подписаха пакта?

24-те държави членки на Алианса, които подписаха документа, са Съединените американски щати, Белгия, Канада, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Исландия, Италия, Япония, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Швеция, Чехия, Словения и Великобритания, заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и украинския президент Володимир Зеленски.

Не са се подписали България, Албания, Унгария, Северна Македония, Словакия, Турция, Черна гора и Гърция.

Украйна вече има 23 двустранни споразумения за сигурност с отделни западни съюзници. Киев не получи конкретен график за членство в НАТО на срещата във Вашингтон, но Алиансът обяви "необратимия" път на страната към отбранителния съюз.

Снимка: Getty Images

В декларацията към Пакта за Украйна съюзниците подчертават, че "незаконното и непровокирано нахлуване на Русия в Украйна е заплаха за международния мир и сигурност, грубо нарушение на международното право, включително на Устава на ООН, и е несъвместимо с нашите интереси в областта на сигурността". Те подкрепят Киев в евроатлантическите му стремежи и застават зад суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Още: CNN: САЩ и Германия осуетиха руски заговор за убийството на шефа на най-големия оръжеен концерн в ЕС

Какво се задължават подписалите?

1. Подкрепяне на неотложните нужди на Украйна в областта на отбраната и сигурността, включително чрез продължаващо предоставяне на помощ и обучение, модерно военно оборудване, отбранителна промишленост и необходимата икономическа подкрепа.

Работа на двустранна основа и чрез съществуващите многостранни механизми, включително Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна и нейните коалиции за способности, Подкрепата на НАТО в областта на сигурността и обучението за Украйна (NSATU) и Мисията на ЕС за военна помощ в подкрепа на Украйна (EUMAM Украйна).

2. Ускоряване на усилията за изграждане на украински бъдещи сили, които поддържат надеждна отбрана и способност за възпиране, включително чрез свикване в рамките на 6 месеца на равнище министри на отбраната за преглед и одобряване на пътни карти, изготвени от лидерите на коалициите за способности. Всяка от тях е подписала договор относно бъдещото развитие на силите до 2027 г., в координация с EUMAM Украйна - за по-нататъшното укрепване на украинските сили през 2030 г.

Снимка: Getty Images

3. В случай на бъдещо руско въоръжено нападение срещу Украйна след приключването на настоящите военни действия, да се свикат бързо и колективно заседания на най-високо равнище, за да се определят подходящите следващи стъпки в подкрепа на Украйна, докато тя упражнява правото си на самозащита, както е залегнало в член 51 от Устава на ООН. Ще се предостави бърза и устойчива помощ в областта на сигурността, обещават от НАТО.

Още: НАТО обвини Китай, че подпомага войната на Путин. Пекин иска Алианса аут от Азия

"Възнамеряваме да спазваме тези ангажименти с непоколебима решителност, като използваме многостранната архитектура за сигурност, която подкрепя Украйна, в съответствие със съответните ни национални закони и политики за сигурност и отбрана. Страните, подписали Пакта, планират да продължат да изпълняват тези ангажименти, докато Украйна следва пътя си към бъдещо членство в ЕС, НАТО и по-широката евроатлантическа общност", посочват 24-те страни от Алианса и ЕС.

Пактът не е затворен за останалите страни от НАТО - посочва се, че други държави, които желаят да допринесат към всичко гореизброено, могат да се присъединят към договора след приключване на двустранно споразумение или договореност за сигурност с Украйна.

Още: Медведев заплаши Украйна и НАТО с "изчезване" заради декларацията от Вашингтон

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес