Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белият дом: Севернокорейските войници са легитимна цел, ако бъдат разположени в Украйна

24 октомври 2024, 00:40 часа • 750 прочитания

Севернокорейските войници, които в момента се обучават в Русия, ще бъдат легитимна цел, ако бъдат изпратени в Украйна. Това заяви днес говорителят на Белия дом Джон Кърби, цитиран от Франс прес и БТА.

Още: Нови оценки: Русия очаква много жертви сред севернокорейците, Пхенян е изолирал семействата им

"Засега все още не знаем дали тези войници ще се бият на страната на руската армия", посочи говорителят на Съвета за национална сигурност. По думите му обаче съществува такава "обезпокоителна вероятност".

„Оценяваме, че между началото и средата на октомври Северна Корея е придвижила поне 3000 войници в Източна Русия“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ. "Войниците са пътували с кораб от Северна Корея до Владивосток, а след това са отишли на множество руски военни полигони в Източна Русия, където в момента се обучават“, уточни Кърби.

Още: Появата на севернокорейските спецчасти в Украйна може да стане нов вододел във войната

Държавните медии на Северна Корея не са коментирали, откакто шпионската агенция на Юга заяви, че Пхенян е решил да изпрати „широкомащабен“ военен контингент в Русия за борба с Украйна. Русия и Северна Корея засилиха политическия и военния си съюз на фона на войната в Украйна. Пхенян е обвиняван от редица западни държави, че доставя оръжия на Русия.

По-рано тази година Северна Корея и Русия подписаха пакт за взаимна отбрана по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Пхенян. Според подписания договор, ако едната страна бъде нападната, другата е длъжна да я защити.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес