Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белград призова вицепремиер на РСМ да защитава сръбските интереси

24 юни 2024, 22:55 часа
Реклама

Вицепремиерът на Сърбия Александър Вулин поиска от македонския министър Иван Стоилкович да изпълнява длъжността си в полза на Белград, предаде БГНЕС.

Реклама

Вулин изпрати своите "сърдечни поздравления" до Стоилкович, председател на Демократическата партия на сърбите в РСМ, след назначаването му на длъжността вицепремиер и министър на междуобщностните връзки в македонското правителство.

Още: "Българският диктат няма да мине": Християн Мицкоски е новият премиер на Северна Македония

"Поздравявам ви за тази важна и отговорна длъжност. Искам да я изпълнявате всеотдайно и отговорно както за доброто на Северна Македония, така и за доброто на сърбите в Северна Македония, но и за Сърбия. Никога не забравяйте хората, от които сте произлезли. Всички ние, включително и вие, дължим всичко на тях", заяви Вулин, цитиран от сръбския вестник "Телеграф".

"Вие сте първият сръбски вицепремиер в правителство на Северна Македония досега и се надявам, че това няма да е единственият успех, с който ще бъдете запомнен", се казва в поздравлението на сръбския вицепремиер.

Още: Гърция отново предупреди Скопие: Членството е немислимо без Преспанското споразумение

БГНЕС припомня, че Иван Стоилкович посреща в Белград всеки руски политик, дошъл на посещение, включително външния министър Сергей Лавров. Стоилкович нарече "Дисниленд" геноцида в Сребреница от 1995 г., когато босненските сърби избиха над 9000 босненски мюсюлмани.

През месец октомври м. г. политикът заяви, че "македонската държава няма бъдеще без Сърбия". На 20 юли 2017 г. Стоилкович, заедно със Стефчо Якимовски от партия ГРОМ, бяха приети в Москва от зам.-секретаря на партията на Владимир Путин "Единна Русия" Сергей Железнак. Тогава Стоилкович и Железнак се оплакаха "от опитите Македония да се превърне в протекторат на НАТО срещу волята на огромната част от народа, да се промени идентичността, името и Конституцията на РСМ". Иван Стоилкович обясни, че визитата му в Москва имала за цел да "затвърди духовните връзки между Русия и Македония, както и политическите, икономическите и културните връзки" между двете държави. | БГНЕС

Още: Македонският премиер се срамува от пълното име на страната си

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес