Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Беларуски боен самолет е навлязъл в небето над Украйна (ВИДЕО)

24 септември 2024, 15:21 часа • 903 прочитания

Беларуски военен самолет е навлязъл в украинското въздушно пространство днес, 24 септември, става ясно от прессъобщение на Военновъздушните сили на Украйна и данни на местните медии.

"Въздушна цел (не високоскоростна) на границата на Киевска и Житомирска област, пресекла държавната граница от територията на Беларус, се движи в посока юг", обявиха от ВВС.

Още: Лукашенко да пусне политическите затворници и да понесе отговорност: Резолюция в ЕП (ВИДЕО)

Як-130 над Украйна

По-късно наблюдатели на въздушното пространство обявиха, че става дума за беларуски самолет "Яковлев" Як-130, съобщава "Украйна сейчас".

Границата е била пресечена около 14:28 ч. в района на Дятлик (Наровлянски район, Гомелска област). В няколко области и в Киев е била обявена тревога за въздушно нападение. Към момента няма официална информация.

"Яковлев" Як-130 е дозвуков двуместен реактивен учебно-тренировъчен и лек боен самолет, първоначално разработен от "Яковлев" и Aermacchi като „Як/AEM-130“. Представян е и като потенциален лек щурмови самолет. Разработката му започва през 1991 г., а първият полет е извършен на 25 април 1996 г. През 2002 г. печели руски правителствен търг за учебни самолети, а през 2010 г. влиза на въоръжение в руските ВВС.

Як-130 е в състояние да възпроизведе характеристиките на няколко изтребителя от поколение 4+, както и на Су-57 от пето поколение. Той може да изпълнява и задачи по леко нападение и разузнаване, като носи боен товар от 3000 кг.

Още: Зеленски: Досега само Беларус свали руските дронове. Това е унизително за демократичния свят (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес