Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Беларус се оттегли от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

29 май 2024, 01:33 часа
Реклама

Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа закона за суспендиране на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), предаде ТАСС.

Реклама

„Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа от 19 ноември 1990 г. се суспендира“, се казва в закона, който беше приет от горната камара на беларуския парламент в началото на май.

Още: Беларус строи военна база до границата с Украйна: Тук ли ще се съхраняват руските ядрени оръжия?

През април държавният глава даде разрешение за внасяне в Камарата на представителите на законопроект за преустановяване на участието на страната в ДОВСЕ, който Минск подписа през 1992 г. Според властите в Беларус, страната досега е изпълнявала изцяло задълженията си, предава БГНЕС.

Какво представлява договорът?

ДОВСЕ е знаково споразумение за контрол на въоръженията след края на Студената война, подписано на 19 ноември 1990 г. в Париж между двата военни блока - НАТО и вече несъществуващия Варшавски договор.

Още: Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

С него се налагат ограничения за пет ключови категории конвенционално военно оборудване в Европа - танкове, бронирани превозни средства, артилерия, хеликоптери и бойни самолети - и се разпорежда унищожаването на излишното въоръжение. През 1999 г. в Истанбул, Турция, беше изготвен и одобрен актуализиран договор за ДОВСЕ, в който бяха взети предвид новите реалности като разпускането на Варшавския договор и разширяването на НАТО.

Още: Полша укрепва оградата по границата с Беларус

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес