Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Беларус "атакува" Литва с метеорологични балони с контрабанда

30 септември 2024, 15:57 часа • 830 прочитания

Метеорологични балони с контрабанда от Беларус атакуват Литва през последната седмица. Само в този период са регистрирани 250 такива обекта. Един от тях е паднал на територията на летището в литовската столица Вилнюс.

Ръководителят на литовската служба за гранична охрана Рустамас Любаевас заяви, че законодателството на страната забранява свалянето на летящи обекти с огнестрелно оръжие.

Още: На косъм от драма: Хеликоптерът на Лукашенко и руски "Шахед" се засекли в небето над Беларус

Контрабанда на цигари

Литва съобщава, че тези метеорологични балони се използват главно за контрабанда на цигари от Беларус на територията на Европейския съюз.

В събота вечерта над летището във Вилнюс е забелязан неконтролиран балон, превозващ контрабандни стоки от Беларус, след което е паднал на територията на летището. След като са открили балона, властите на незабавно са уведомили местните правоприлагащи органи и литовското звено за борба с тероризма ARAS. По данни на литовския летищен оператор LTOU - балонът е паднал около 23:45 ч., пише Dagens.

Още: За шпионаж в полза на Беларус: Литовски адвокат влиза в затвора

В новинарските репортажи се посочва, че балонът е пренасял 1250 кутии цигари „Минск“. Той се е взривил във въздуха, като е изпуснал черна кутия, увита във фолио, на територията на летището. Граничните служители потвърждават, че товарът е съдържал беларуски цигари - често използван метод за контрабанда по литовско-беларуската граница.

Въпреки инцидента работата и полетите на летището във Вилнюс останаха незасегнати.

Откакто Литва укрепи границата си с Беларус, литовските власти наблюдават ръст на опитите за контрабанда с помощта на дронове и метеорологични балони. Последният инцидент се разследва от митническите служители и полицията.

Още: Литва: НАТО трябва да сваля руските дронове в Прибалтика

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес