Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бедни ми Путин, никой на Запад не искал да те чуе: Западни журналисти осмяха Тъкър Карлсън

07 февруари 2024, 18:40 часа • 8153 прочитания

Американски и европейски журналисти изказаха днес възмущението си от циничното твърдение на бившия водещ на Fox News Тъкър Карлсън, че той е първият, който ще покаже версията на руския президент Владимир Путин за причините, накарали го да започне войната срещу Украйна. В свое видео в социалната мрежа X Карлсън обяснява, че интервюто е трябвало да бъде направено, "защото това е наша работа. Ние сме журналисти. Наше задължение е да информираме хората".

Той не е журналист, а пропагандист

"Много журналисти са интервюирали Путин, който често изнася широко рекламирани речи. Това, което отличава интервюто на Карлсън е, че той не е журналист, а пропагандист, който в миналото е помагал на автократи да скрият корупцията", репликира американската журналистка Ан Епълбаум също в X.

Карлсън, който беше уволнен от Fox News миналата година, казва, че интервюто му ще бъде публикувано "нередактирано" и "не за платен достъп" на личния му сайт. Той твърди, че докато западните медии са направили "десетки интервюта" с украинския президент Володимир Зеленски, "нито един западен журналист не си е направил труда да интервюира президента на другата страна, участваща в този конфликт, Владимир Путин".

ОЩЕ: Враг на Украйна: Тъкър Карлсън, който взе интервю от Путин, влезе в списъка Миротворец 

Кремъл не разрешава интервюта

"Повечето американци нямат представа защо Путин нахлу в Украйна или какви са целите му сега. Те никога не са чували гласа му. Това е грешно", казва Карлсън. Но западни журналисти веднага го опровергаха, че са правели безуспешни опити да интервюират Путин - винаги отклонявани от Кремъл, пише Politico.

"Наистина ли Тъкър мисли, че ние, журналистите, не се опитваме да интервюираме президента Путин всеки ден от пълномащабната инвазия в Украйна насам?", попита Кристиан Аманпур, главният международен водещ на CNN, в X. "Това е абсурдно – ще продължим да искаме интервю, както правим от години досега", добавя тя.

Главният редактор на руската редакция на BBC Стив Розенберг написа, че BBC е "подала няколко искания до Кремъл през последните 18 месеца" и отговорът винаги е бил "не".

А кореспондентът на Wall Street Journal Ярослав Трофимов осмя руския диктатор: "Бедният, бедният Владимир Путин. Досега никой на Запад не е имал шанса да го чуе да обяснява всички отлични причини защо трябваше да нахлуе в Украйна. Нито в речта му, която беше излъчена на живо по цялата глобална мрежа сутринта в деня на инвазията, нито в безброй други (речи)."

Самият Дмитрий Песков, говорителят на Путин, потвърди, че Кремъл е получил множество искания за интервю от западни журналисти. Но според Москва всички тези медии били пристрастни докато позицията на Карлсън била различна затова избрали него.

Руските журналисти също се възмутиха

Впрочем не само западните журналисти се възмутиха, но и редица руски. Те припомниха репресиите срещу журналисти, които не само не спират от началото на войната, но се усилват и че мнозина бяха обявени за "чуждестранни агенти" и трябваше да избягат от Русия, за да могат да продължат да отразяват събитията.  

"Невероятно! Аз съм една от стотиците руски журналисти, които трябваше да отидат в изгнание, за да продължат да отразяват войната на Кремъл срещу Украйна", пише руската журналистка Евгения Албац. "Алтернативата беше да отида в затвора." И продължава с възмущение, че Тъкър Карлсън е дошъл "да ни учи на добра журналистика, снимайки от апартамента на Ritz за 1000 долара в Москва."

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес