Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австрия удължи ареста на двойка, планирала атентати във Виена и Кьолн

08 януари 2024, 19:22 часа •
Реклама

Австрия удължи срока за задържане на двойка, заподозряна във връзка с ислямистка мрежа, за която се твърди, че е подготвяла нападения във Виена и Кьолн, като трети заподозрян беше освободен.

Тримата бяха арестувани в бежански център преди Коледа от австрийските власти, които "се намесиха в ислямистка мрежа", докато Виена и Кьолн засилиха полицейския контрол около своите катедрали и други обекти, позовавайки се на повишена загриженост за сигурността.

Още: Германските власти предупредиха, че са получили сигнал за нападение срещу Кьолнската катедрала

"29-годишният мъж от Таджикистан и 27-годишната му съпруга от Турция, и двамата живеещи във Виена, остават в ареста", съобщи за АФП говорителката на виенския съд Кристина Залцборн, цитирана от БГНЕС.

Те са разследвани за предполагаемо участие в ислямистка мрежа, която е планирала да извърши нападения с възможни цели във Виена и Кьолн.

Още: В Германия задържаха младежи от ИДИЛ - планирали нападение на коледен базар

Според съобщения в медиите се предполага, че те са искали да извършат нападения за "Ислямска държава-Хорасан" (ИД-Х), разклонение на ИД в Афганистан, в Германия, но също така и във Виена и Мадрид. Австрийските власти заявиха, че няма непосредствена заплаха от нападение във Виена.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес