Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австрия провежда парламентарни избори

28 септември 2024, 10:08 часа • 544 прочитания

Утре в Австрия ще се проведат парламентарни избори, предаде БНР. Проучванията сочат най-голяма подкрепа от 27% за крайнодясната Партия на свободата, която призовава за "ремиграция на непоканени чужденци" и за постигане на "по-хомогенна" нация чрез строг граничен контрол. Нейният лидер Херберт Кикл иска да стане новият канцлер на страната. За да постигне целта си обаче, той ще се нуждае от коалиционен партньор.

Опонентите

Втора в нагласите на избирателите е консервативната Австрийска народна партия на настоящия канцлер Карл Нехамер с 25 процента. България и Румъния са в очакване победителят да вземе решение във връзка с резервите на Виена за пълноправно членство на двете страни в Шенгенското пространство. Ветото беше наложено от сегашните управляващи.

Актуалното състояние по пътя към пълноправното членство на България и Румъния в Шенген ще бъде представено от унгарското председателство на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург на 10 октомври. В края на миналата година Съветът реши да вдигне морските и сухопътните граници за двете страни. На този етап на пълноправното ни членство в Шенген се противопоставя само Австрия, където утре ще се проведат парламентарни избори.

Още: Задава ли се историческо крайнодясно управление в Австрия? Изборите, които могат да променят Европа (СНИМКИ)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес