Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австрия почете годишнината от атаката във Виена

02 ноември 2021, 22:50 часа •
Реклама

Днес в Австрия се проведоха възпоменателни церемонии в памет на жертвите на терористичната атака във Виена на 2 ноември 2020 г. Австрийците поднесоха цветя и венци на мястото на трагедията на годишнината от атентата в центъра на австрийската столица, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БГНЕС.

Официалната възпоменателна церемония с участието на висшето политическо ръководство на Австрия се състоя в църквата Ruprechtskirche, намираща се в района на терористичната атака. На нея присъстваха президентът на републиката Александър Ван дер Белен, канцлерът Александър Шаленберг и бившият канцлер и настоящ лидер на Австрийската народна партия Себастиан Курц.

На 2 ноември 2020 г. във Виена бе извършена терористична атака, при която загинаха четирима души и бяха ранени над 20. Нарушителят беше убит от полицията, която го определи като привърженик на терористичната групировка "Ислямска държава". Смъртоносната стрелба бе извършена от 20-годишния Куйтим Фейзулай, който има двойно австрийско и северномакедонско гражданство и е бил освободен условно от затвора през 2019 г.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес