Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австрия отново охлади амбициите ни за сухопътен Шенген

10 октомври 2024, 18:08 часа • 2359 прочитания

Въпреки добрите за България индикации от Европейската комисия и от унгарското ротационно председателство на Съвета на ЕС, че може да станем пълноправни членове на Шенген до края на годината, Австрия отново слага "прът в колелата" ни.

Австрийският служебен вътрешен министър Герхард Карнер обяви, че Виена още не е готова да свали ветото върху срещу България и Румъния.

Още: Политолог: Нов кабинет трябва да играе шахмат на геополитическата дъска за Шенген

"На прав път сме, но не сме в края на пътя", каза той, цитиран от австрийското издание Kurier. Карнер заяви в четвъртък преди срещата на вътрешните министри от ЕС в Люксембург, че все още не е настъпил моментът за пълното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство, но имало причини за предпазлив оптимизъм, предаде думите му БНР.

Страната ни бе приета частично в Шенген по времето на кабинета "Денков - Габриел" - по въздух и море, но сухопътните граници с останалите страни членки остават затворени до вземането на окончателно решение. Австрия все още е против, но процесът вече е започнал.

Преди дни еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон призова за отпадане на сухопътните граници за България и Румъния в Шенген до края на годината. Унгарският премиер Виктор Орбан обяви пред Европейския парламент, че ще направи предложение двете страни да влязат в безграничното пространство "към края на годината": Орбан обеща да предложи България за Шенген по време на унгарското европредседателство (ВИДЕО).

Снимка: iStock

Какво каза Атанас Илков за срещата?

Българският вътрешен министър Атанас Илков обяви, че е разговарял с австрийския си колега, но засега няма категорична позиция от Виена. Не мога да кажа каква ще бъде тя в следващите дни, добави министърът пред журналисти, цитиран от БТА.

По неговите думи - на днешното заседание е била дадена висока оценка за съвместните дейности между България и Румъния, както и за доброто двустранно сътрудничество. "Получихме изключително сериозна подкрепа за пълноправното членство в Шенген", каза Илков. По неговите думи - тази подкрепа за нашата страна и Румъния се дължи на всичко постигнато и отчетено на днешното заседание. "Надяваме се съвсем скоро да имаме добро дългоочаквано решение, няма да се обвързвам със срокове", добави той.

"Няма изискване към нас, което да не сме изпълнили", уточни Илков. "Изпълнили сме повече от това, което се изисква от нас - като повишаване на капацитета на Гранична полиция с цялото техническо оборудване, с всички мерки по противодействие на организираните престъпни групи за незаконен трафик, с добро взаимодействие с Румъния, Австрия и други европейски държави, със стратегическото сътрудничество с Турция, което е много важен елемент от нашата дейност. Турция е много важен наш партньор". Министърът добави, че предстои купуването на допълнително технологично оборудване, което ще бъде поставено по българо-турската граница.

Още: Победителите в Австрия - създадени от нацистите и следващи Орбан: Какво значи това за Европа?

Попитан дали може да се очаква решение за отпадането на проверките по сухопътните български и румънски шенгенски граници на заседанието на вътрешните министри през декември, министърът заяви, че силно се надява на това.

По думите му - засега няма промяна в позицията на правителството на Нидерландия, което през декември миналата година подкрепи пълното отпадане на шенгенските проверки за България и Румъния.

Гласът на Австрия е ключов, защото всяко решение на европейско ниво се взема с пълно единодушие.

Още: Милиардни загуби: Какви са щетите за България от липсата на сухопътен Шенген? (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес