Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Авиационната част от парада на Червения площад бе отменена, танкът беше само един (СНИМКИ и ВИДЕО)

09 май 2023, 12:33 часа • 23308 прочитания

Авиационната част от програмата на тазгодишния Парад на победата на Червения площад в Москва беше отменена, като за причина бяха посочени метеорологичните условия.

Главнокомандващият Сухопътните войски генерал Олег Салюков потвърди, че авиационната част е отпаднала от програмата „поради метеорологичните условия“, предаде руската агенция "Интерфакс".

"Мисля, че и това, което видяхме, вече е впечатляващо", допълни Салюков.

ОЩЕ: Путин: Гордеем се с участниците в "специалната военна операция" 

По данни на руското военно министерство в парада на 9 май 2023 г. са взели участие 11 000 военнослужещи. Механизираната колона, според същите данни, е включвала 131 единици съвременна военна техника, както и историческа техника, представена от легендарния танк Т-34-85, който по традиция бе начело на колоната.

Военният експерт на германския вестник BILD Юлиан Рьопке обаче отбеляза, че това е бил и единственият танк, преминал на площада днес. Освен този музеен танк на 80 години в парада не участва нито един друг танк.

След Т-34 преминаха бронирани машини ВПК-Урал, колесни бронетранспортьори „Бумеранг“, ракетни системи „Искандер“, зенитно-ракетни системи С-400 и три междуконтинентални балистични ракети „Ярс“. Целият парад продължи само 40 минути.

В противовес на данните на руското военно министерство обаче военният анализатор Оливър Александър пресметна едва 51 единици военна техника на парада вместо 131.

В предишни години преминаването на военната техника отнемаше много повече време (за разлика от сегашните десетина минути), като тогава се демонстрираха и модерни танкове "Армата" и други превозни средства, които според руските коментатори нямат "аналози в света". Същевременно, както отбелязва "Украинска правда", на бойното поле в Украйна тази техника на практика или изобщо липсва, или е в много ограничени количества.

За това пък на покриви в центъра на Москва можеха да се видят руски военни с оръжия срещу дронове, както отбелязват чужди кореспонденти. Това може да се види и от следващия кадър на Дмитри Ловецки, кореспондент на AP, препубликуван и от руското издание на BILD в канала му в Telegram.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес