Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атаките в Дагестан разкриха: Улисана в Украйна, Русия се оказа уязвима у дома

25 юни 2024, 07:30 часа

Терористичните атаки в неделя в Дагестан, оставили най-малко 20 жертви, подчертаха нарастващите трудности на Русия да управлява вълната от ислямистки терор у дома, докато нейните сили за сигурност са ангажирани във войната в Украйна.

Реклама

Атаките, извършени от четирима въоръжени мъже в столицата на Дагестан Махачкала и от двама в морския град Дербент, изглежда изненадаха дагестанските власти. Най-малко 15 полицаи са сред убитите, а нападателите изгориха синагога и подпалиха църква в терористичен акт, за който руските официални лица се притесняват, че може да доведе до вълна от междуетническо насилие в Русия, пише в анализ The Guardian.

Още: Нов "Крокус": Още жертви, още убити нападатели. Кой стои зад атаката в Дагестан? (ВИДЕО)

Предимно мюсюлманският регион в Северен Кавказ в Южна Русия е един от най-неспокойните в страната и нарастващите социални вълнения и насилие там може да е ясен сигнал, че Кремъл се бори да поддържа реда у дома на фона на изключителния фокус на Владимир Путин върху конфликта със Запада.

Нападенията, включващи стрелба от автомобил срещу пункт на пътна полиция, напомняха на редовните терористични атаки, които измъчваха града през първото десетилетие от новия век. Никоя група не е поела отговорност, но анализаторите предполагат, че атаките може да са свързани с клона на Ислямска държава в Северен Кавказ.

Нарастващо насилие

Нападенията идват само месеци след атаката в концертната зала край Москва, където свързани с Ислямска държава бойци убиха 145 души, и с миналогодишните антисемитски бунтове на летището в Дагестан. Новите атаки ще породят опасения относно нарастващия брой радикализирани млади хора в Русия и по-специално в Северен Кавказ, където общественото напрежение на множество фронтове изглежда близо до точката на кипене.

Валентина Матвиенко, председател на Съвета на федерацията на Русия, призова жителите на Русия и Дагестан "да демонстрират своята зрялост и да избягват емоционална реакция, въпреки значимостта на случилото се. А не да поемат по най-лесния, погрешен път на ескалация на междуетнически и междурелигиозни напрежения и вражди".

За да предотвратят това, руските официални лица бързо се опитаха да представят атаките като "провокация" от външни сили, като САЩ и НАТО, въпреки множеството доказателства, че става въпрос за домашен тероризъм в Русия, произтичащ от опустошителните войни от 90-те години на миналия век в Северен Кавказ.

Още: Обявиха тридневен траур след атаките с жертви в Дагестан

"Разбира се, ние разбираме кой стои зад организирането на тези терористични атаки", каза Сергей Меликов, ръководител на Дагестан. "Разбираме какво са се опитвали да постигнат организаторите", добави той, твърдейки, че спящите клетки "със сигурност са били подготвени в чужбина".

Съобщава се, че двама от нападателите са синове на ръководителя на Сергокалинския район на Дагестан Магомед Омаров, който беше задържан за разпит. Записите му са премахнати от сайта на партията на Путин "Единна Русия", на която той беше член. Руските медии съобщават в понеделник, че той е казал на следователите, че е знаел, че няколко членове на семейството му са били радикализирани години по-рано и самоличността на някои от нападателите е била известна на полицията предварително.

Дагестан - неврологична точка в Русия

Дагестан – населена предимно с мюсюлмани република в Южна Русия с разнообразно население, високи нива на безработица и борби с ислямския радикализъм, отдавна е един от най-бурните региони в Русия. Това беше мястото на протестите срещу мобилизацията за войната в Украйна през 2022 г. и един от най-силно засегнатите региони в страната по време на кризата с Covid през 2020 г.

Миналия октомври антисемитска тълпа, насочена чрез социалните медии, нахлу на летището в Махачкала в търсене на еврейски пътници, пристигащи от Израел. Видео, публикувано онлайн, показа стотици млади мъже, някои носещи палестински знамена или плакати, заклеймяващи Израел, които се втурват на пистата и се качват на празни самолети, опитвайки се да пробият прозорците. Тълпи в няколко града също обсадиха хотели, след като казаха на собствениците, че смятат, че приютяват еврейски гости вътре.

Още: Тероризъм, стрелба по улиците и извънредно положение в Дагестан: Временно обобщение (ВИДЕО)

За провала на руското разузнаване на фона на войната в Украйна пише и AFP. Докато Русия се тресе от поредица от смъртоносни стрелби от въоръжени екстремисти за втори път за малко повече от три месеца, се завъртяха въпроси как мощните сили за сигурност на Кремъл не са успели да предотвратят атаките. Някои прокремълски служители предположиха, че Украйна и Запада по някакъв начин са свързани с насилието в неделя в района на Южен Дагестан, при което въоръжени мъже откриха огън по църкви и синагоги, убивайки 20 души.

Но независими анализатори казаха, че стрелбите са още един пример за това колко слепи са властите за местното ислямистко насилие, докато съсредоточават ресурсите си върху заплахите от Украйна. "Мисля, че има опасност от подценяване на ислямистката заплаха", каза Григорий Шведов, главен редактор на сайта caucasianknot.info. И той, и сайтът му са етикетирани от Русия като чужди агенти. "Нефункционалността на властите, които са ангажирани с други задачи, е доста очевидна", каза той. Вместо да се съсредоточат върху "домашните терористи в Дагестан", силите за сигурност са ангажирани със "специалната военна операция" и "със Запада", каза той.

Шведов предположи, че атаката в неделя носи белезите на ИД. "Смятам, че тази атака е свързана с "Крокус". Те може да имат общ идеологически център", каза той.

Разследващите започнаха наказателно разследване за тероризъм след стрелбите в Дагестан, но не казаха кого смятат за отговорен. 

Русия от години е мишена на ИД и свързаните с ИД групи, които се противопоставят на военната подкрепа на Москва за сирийския лидер Башар Асад и въздушните удари в Сирия. Северен Кавказ беше огнище на екстремизъм през 90-те и 2000-те години, отчасти като реакция на военните кампании на Русия за изтръгване на контрола над чеченския регион от сепаратистите.

Опит за прехвърляне на вината върху Украйна и Запада

В понеделник Кремъл каза пред репортери, че не се страхува от връщане на подобен период на насилие. Прокремълският депутат Леонид Слуцки, който председателства комисията по външни работи на руската Държавна дума, предположи, че Запада по някакъв начин е замесен в атаката в неделя.

Още: Атака срещу църква и синагога в Дагестан, убити са полицаи (ВИДЕА)*

"САЩ и техните европейски сателити, които не могат да се примирят с фактическото поражение на техните киевски марионетки на фронта на специалната военна операция, се превърнаха в откровени спонсори на държавния тероризъм", написа той в социалните мрежи, без да предостави доказателства. "Кръвта на жертвите на терористичните атаки е и по техните ръце", каза той. Регионалният губернатор на Дагестан Сергей Меликов каза, че атаката показва, че войната в Украйна "идва в нашия дом".

Връзките в разузнаването са "прекъснати"

Но анализатори смятат, че провалите на разузнаването вероятно са изиграли роля. Войната в Украйна "сведе до минимум комуникацията между западните и руските разузнавателни служби, които преди това са обменяли информация за радикални ислямисти в продължение на почти три десетилетия", каза в социалните медии Александър Баунов, старши сътрудник в изданието Carnegie Politika.

Връзките със Запада в областта на сигурността са "прекъснати и доверието е загубено", написа той, посочвайки неспособността на Кремъл да действа спрямо публичните предупреждения от Запада преди атаките в концертната зала в Москва през март. Докато войната в Украйна създаде впечатлението за укрепнала държава, "в действителност може да е вярно обратното", пише той. "На много места мирновременната система на управление, развивана в продължение на десетилетия, е разрушена и радикално изкривена."

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес