Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арменски дипломат: Лукашенко мина всякакви граници. Минск най-после отговори

13 юни 2024, 16:51 часа
Реклама

Самопровъзгласилият се за президент на Беларус Александър Лукашенко премина всички възможни и невъзможни граници. Това заяви бившият посланик на Армения в Русия и бивш депутат от Върховния съвет на Армения Степан Григорян по повод обтегнатите отношения между Армения и Беларус и изявлението на премиера Никол Пашинян, че повече няма да посети Беларус докато там на власт е Лукашенко. Още: Пашинян: Няма да стъпя в Беларус докато на власт е Лукашенко 

Реклама

"Приветствам тези думи на Никол Пашинян. Беларуският самопровъзгласил се владетел прави стъпки в полза на Азербайджан, той и Илхам Алиев се разбират много добре като диктатори. Но Лукашенко прекрачи границата. По време на последното си посещение в Баку той каза, че двамата с Алиев са говорили преди началото на войната през 2020 г., че проблемът с Карабах може да бъде решен със сила", каза бившият посланик пред беларуското издание Charter97.org.

Едва сега търпението на Пашинян се изчерпа

Коментирайки колко чувствителен е въпросът за Нагорни Карабах за арменците и че Лукашенко всъщност е одобрил военните действия на Баку, дипломатът заяви: "Лукашенко премина всички възможни и невъзможни граници. Тук въпросът е не само в това, че в Армения има демокрация, но всички добре знаят какво се случва в Беларус. (...) Дори сега да имаме проблеми с ОДКС, дори и да сме замразили участието си, недопустимо е страна членка на ОДКС да коментира така въпроса с държава, която не се явява член на организацията. Затова определено приветствам изказването на Никол Пашинян. Имам само една критика към нашето правителство – те много често бавят важните стъпки, включително дипломатическите."

Още: Пашинян: Армения ще напусне ОДКС

Дипломатът даде пример, че Лукашенко си е позволявал да казва подобни неща и преди година, и преди две години, но "едва сега търпението на Никол Пашинян се изчерпа". 

Замразяване на отношенията Армения-Беларус?

Според Степан Григорян отношенията между Ереван и Минск могат да бъдат замразени. Засега е отзован посланикът на Армения в Беларус Размик Хумарян "за консултации", но "това е лека форма на демарш", отбеляза той. "Мисля, че следващата стъпка ще бъде да намалим нивото на отношенията с Беларус до ниво заместник-посланици, тоест да свалим тези отношения на по-ниско ниво."

Още: Беларус е готова да използва специално ядрено оръжие: Военното министерство

Беларуското МВнР официално отговори

Междувременно беларуското външно министерство отговори на изявлението на Пашинян като отбеляза: "Ние не възнамеряваме да влошаваме отношенията си с Ереван, колкото и арменското ръководство да бива подтиквано към това от външни актьори."

Медии отбелязаха, че от беларуското ведомство са се забавили с отговора си, а преди тях отговор побърза да даде посланикът на Беларус в Русия Дмитрий Крутой. Дипломатът посъветва Пашинян първо да се оправи с вътрешната ситуация в Армения и по-специално с протестите в Ереван, преди да се заема с други въпроси, предаде "Sputnik Беларусь.

Още: Путин и Лукашенко подготвят много сериозна каша в Прибалтика, а НАТО трудно би помогнал (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес