Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Армения предложи на Азербайджан мирно споразумение с 16 точки, Баку отказа

11 септември 2024, 17:45 часа • 938 прочитания

Армения е предложила на Азербайджан да подпише мирно споразумение, което включва 16 члена. Това съобщи министър-председателят на страната Никол Пашинян по време на реч в Ереван. Баку обаче отказва на този етап.

Преди точно година - септември 2023 г. - Азербайджан започна военна операция в населения с етнически арменци автономен регион Нагорни Карабах, за да си върне териториите, които бяха под контрола на арменските сили. В резултат на еднодневната операция Баку установи пълен контрол над региона, а над сто хиляди души напуснаха земите. Руските "миротворци", които бяха на мисия там, не предприеха никакви действия и затова Москва и Ереван са в обтегнати отношения.

Сега Пашинян уточни, че Армения е готова да подпише мирно споразумение с Азербайджан по вече договорени условия.

Още: Иран предупреди Русия да не заема страната на Азербайджан

Детайлите на предложението

"Напоследък чувате, че 80% от мирния договор е договорен - такива изявления бяха направени от различни платформи, а аз бих искал да кажа какво означава това на практика", каза Пашинян на форума „Еревански диалог".

Снимка: Официален сайт на Европейския парламент

Още: Лукашенко: Кому са нужни арменците? Утре няма да го има Макрон и всички ще забравят за Армения (ВИДЕО)

"Тринадесет члена и преамбюлът на проекта за мирен договор са напълно съгласувани към този момент, а други три члена, които се състоят предимно от две изречения, са частично съгласувани. По-съществено казано - едно от изреченията на тези членове е съгласувано, а другото не е. Като се има предвид, че договорените членове включват всички или основните фундаментални и международно ясни разпоредби за установяване на отношенията, Република Армения предлага да вземе договореното към този момент и да го подпише, да има основен документ, а след това да продължи обсъждането на другите въпроси. Още повече че един от договорените членове предвижда механизъм, който ще даде възможност на двете страни, Армения и Азербайджан, да продължат обсъжданията чрез съвместен механизъм", допълни той, цитиран от Armenpress.am.

"Един от договорените членове е за установяване на дипломатически отношения. Следователно можем да вземем такива решения, направили сме това предложение публично и официално и искам да потвърдя нашата готовност, моята готовност, бързо да подпишем съгласувания текст на споразумението за мир и установяване на отношения", добави Никол Пашинян.

Още: Съседите на Русия се отвръщат от нея: примерът Армения

Азербайджан отказа

Азербайджан отказва да подпише временен мирен договор с Армения въз основа на членове, по които двете страни вече са се споразумели, въпреки че предложи да го направи по-рано тази година.

В сряда, 11 септември, говорителят на азербайджанското външно министерство Айхан Хаджиаде заяви, че подписването на рамков мирен договор с Армения, който включва само взаимно договорени разпоредби, е „неприемливо“ и служи само за „отлагане на решаването на съществуващите проблеми в двустранните отношения за следващ етап“.

Хаджизаде повтори предишните искания на Баку - а именно Ереван да прекрати „продължаващите“ териториални претенции към Азербайджан в своето законодателство и конституция.

Още: За да накаже Пашинян: Русия блокира вноса на арменски коняк

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес