Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арестуваха бившия президент на Албания (ВИДЕО)

21 октомври 2024, 17:47 часа • 664 прочитания

Бившият президент на Албания Илир Мета беше арестуван по нареждане на Специалната прокуратура за борба с корупцията, пише "Свободна Европа" - Македония, позоваваки се на съобщения на албанските медии.

Мета беше президент на Албания от 2017 до 2022 г. и заемаше длъжността министър-председател, министър на външните работи и други високи позиции.

Сега Мета е председател на Партията на свободата в Албания.

 

Обвиненията

Той е обвинен в пране на пари, корупция и недеклариране на имущество. Той се явява няколко пъти в Специалната прокуратура за борба с корупцията на разпит по делото ЧЕЗ-ДИА, пише македонската медия "Бизнес вести".

Става въпрос за сериозен корупционен скандал, включващ един от близките му сътрудници и измама за събиране на дълга на чешката енергийна компания, която работи в Албания по време на правителството на Сали Бериша и приватизира албанската Elektrodistribucija, споразумение, което след това беше прекратено.

Бившият албански президент коментира пред медиите, че е бил разпитван три часа "за безполезни неща", които според него нямали нищо общо с него, а с действията на други хора. ОЩЕ: В парламента на Албания замириса на бензин: Депутати се биха с полицията (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес