Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арестович: Риск от използване на ядрено оръжие от Русия има, зависи дали ще навлезем в Крим

22 юни 2023, 09:14 часа • 5991 прочитания

Вероятност от използване на ядрено оръжие от страна на Русия има и зависи от това дали украинските отбранителни сили ще навлязат в окупирания Крим. Москва ще възприеме тази стъпка като критична точка и ще има много ядрени блъфове, но използването на ядрено оръжие все пак ще е възможно само при изключителни условия. Това заяви бившият съветник на администрацията на президента Володимир Зеленски, блогърът и военен наблюдател Олексий Арестович в интервю за Марк Фейгин в YouTube.

Той обаче веднага добави, че ключовите партньори на Кремъл, които осигуряват стабилността на режима на Путин – Китай, Индия и Турция – са против използването на ядрено оръжие.

ОЩЕ: Арестович към българите: Не залагайте на мъртва фигура, Путин ще ви повлече със себе си

Навлизането на украинските сили в Крим ще бъде разглеждано от Русия като критична точка, защото "Крим е бисерът в короната на Путин", каза Арестович. Затова руският диктатор ще прибегне отново до ядрен шантаж, например, ще нареди привеждане в повишена бойна готовност, отбеляза Арестович. Той добави обаче, че Китай, Индия и Турция, трите основни външнополитически и икономически партньори на Русия, са категорично против подобен агресивен ход.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес