Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Англия губи доверие в полицията

22 април 2024, 06:24 часа • 1508 прочитания

Във Великобритания гласоподавателите губят доверие в полицията, след поредица от скандали и нарастване броя на престъпленията, включително кражби от магазини и киберпрестъпления, предаде БНР.

Още: The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Потресаваща липса на доверие 

Проучването на "YouGov" разкрива потресаваща липса на доверие, като повече от половината от анкетираните казват, че не вярват на полицията за разкриване на престъпления, а над една трета казват, че нямат вяра на властите за поддържане на реда и закона. Комисията за престъпност и правосъдие на вестника, която ще докладва пълните данни следващия април, ще събере доказателства от цялата система на наказателното правосъдие и ще изготви радикален план за широкообхватна реформа.

Всичко това става на фона на влошаване на нивата на разкриваемост, удължаване на забавянията, рекордни натрупани съдебни дела и препълнени затвори.

Британците не вярват на полицията

Проучването на "YouGov" поставя под въпрос принципа на така наречената "полицейска дейност чрез съгласие", който е в основата на закона и реда в тази страна. Само 26 на сто от хората вярват, че полицията би арестувала и преследвала някого, ако бъде ограбен, а само 7 на сто са уверени, че джебчия ще бъде заловен.

Над една трета смятат, че е малко вероятно извършителят да бъде арестуван и преследван, ако те съобщят за сексуално насилие. Общественият апетит за реформи се подчертава от факта, че само 37 процента от гласоподавателите вярват, че полицията върши "добра работа", а повече от половината смятат, че върши работата си по-зле, отколкото преди 30 години.

Още: "Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес