Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализатор: Целта на руснаците не е била сриването на целия язовир, просто пак са действали мърляво

11 юни 2023, 12:11 часа • 31524 прочитания

В настоящия момент едва ли все още има адекватен човек, у когото да е останало някакво съмнение, че взривяването на язовир „Каховка“ е дело на руските военни. Язовирът представляваше изключително надеждно инженерно съоръжение, построено по времето на СССР и разчетено да издържи на пряко попадение на ядрено оръжие т.е. той можеше да бъде унищожен единствено отвътре и именно това се случи сега. Това каза журналистът и политически анализатор Тарас Березовец, основател на проекта Free Сrimea, в интервю с руския правозащитник и блогър Марк Фейгин.

Възстановяването на това съоръжение не само че ще струва астрономическа сума – над 1 милиард долара, но и според оценката на „Укргидропроект“ (най-голямата украинска инженерингова компания в областта на хидроенергетиката) ще отнеме пет години дори при съвременните строителни технологии, посочи още той.

"Изкушението да се унищожи язовира, за да се спре украинското контранастъпление, естествено е било голямо. Но аз се консултирах с доста специалисти и всички те са на мнение, че руснаците най-вероятно не са целяли да взривят целия язовир, а само шлюзовата камера, за да създадат определен воден поток и да попречат на украинците да форсират реката", отбеляза Тарас Березовец. Но изпълнителите както обикновено не са си свършили работата - най-вероятно целият язовир бе разрушен просто защото освен мините, за които ние знаем със сигурност, че руснаците заложиха там още през есента на 2022 г., са детонирали и техните складове, добавя той.

ОЩЕ: "Ню Йорк Таймс": Умишлен взрив отвътре е очевидното обяснение за инцидента с ВЕЦ "Каховка"

Анализаторът напомни, че украинският президент Володимир Зеленски предупреждаваше още през октомври 2022 година, че руснаците възнамеряват да взривят язовира.

"Според данните, които имаме, взривовете са били два – били са заложени две големи взривни устройства. За да бъде взривено подобно съоръжение са нужни няколко тона взривни вещества. Това няма как да стане случайно. Версията, че язовирът е бил взривен отвън с използването на водолази не издържа, тъй като той е строен именно с оглед външното въздействие да бъде невъзможно. Има и друго свидетелство, че експлозията е организирана от руснаците - има официални данни как те са повишавали нивото на водата в язовира. Руснаците целенасочено са увеличавали нивото през всичките зимни и пролетни месеци, а пикът е бил през април – тогава те просто са спрели да изпускат вода през шлюзовете като по този начин са повишили нивото до максималното", поясни анализаторът.

ОЩЕ: Норвежки изследователи са регистрирали експлозия в Каховската ВЕЦ преди разрушаването на язовира 

Журналистът обръща внимание и на факта, че международната реакция на това военно престъпление на Путин бе доста вяла. Така че руският диктатор вероятно ще се почувства окуражен да премине към следваща стъпка, която вече може да бъде и взривяването на АЕЦ „Запорожие“.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес