Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализ: Европа се опитва да нареди пъзела със системите Patriot за Украйна

05 юли 2024, 07:30 часа
Реклама

Европейският план за предоставяне на Украйна на още една система за противовъздушна отбрана Patriot, за да защитава опустошените й градове от руски въздушни удари, започва да се нарежда парче по парче. Това пише в материал за The New York Times Лара Джейкс.

Още: Нидерландия дава на Украйна милиони за дронове, ще окомплектова батарея Patriot

Радарът и трите ракетни установки се доставят от Нидерландия. Някои ракети прехващачи идват от коалиция от четири държави, водена от Германия. Обещан е мобилен център за управление на установките, но официалните лица все още не казват откъде или от кого. Допълнителни ракети и пускови установки, както и обучение на украинците да използват сложната система, ще осигурят цели осем държави.

Още: Кошмарът за руските военни самолети: Повече за "Пейтриът" и успехите ѝ в Украйна (ВИДЕО)

„Имаме всички части от пъзела“, каза бившият нидерландски министър на отбраната Кайса Олонгрен в интервю, преди да напусне поста тази седмица като част от дългоочаквания преход в служебното правителство на Холандия. „Просто трябва да ги съберем заедно“, допълва тя. Това е пъзелът Patriot, както наричат ​​сглобената система за противовъздушна отбрана от служители на НАТО.

Планът на Европа

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че отчаяно се нуждае от поне седем батареи Patriot, за да отблъсне атаки в цялата страна. Президентът Байдън обеща пет западни системи за противовъздушна отбрана скоро да бъдат доставени на Украйна. Румъния обеща да предостави една от своите системи след подобни ангажименти от Германия и Италия. Очаква се още една от САЩ.

Още: Руски напредък на изток и проблем за Украйна - нови бригади има, оръжия за тях няма (ВИДЕО и КАРТИ)

Петата може да бъде доставена чрез подхода на части. В продължение на месеци съюзниците претърсват арсеналите си и се спират на креативен, макар и сигурен начин да осигурят друга система Patriot: изграждане на пълна такава от резервни части, дарени от цяла Европа.

Още: Зеленски: През юли Украйна ще укрепи защитата на небето си (ВИДЕО)

„Всички ние имаме ограничени възможности“, каза Олонгрен, която изготви плана, след като Зеленски за първи път поиска седем системи Patriot през април. „Но ако обединим силите си, мисля, че можем да го направим“, каза тя. Говорител каза, че нидерландското правителство ще продължи усилията при новия министър на отбраната Рубен Брекелманс, който встъпи в длъжност във вторник.

Недостигът на ПВО системи

Всички държави-членки на НАТО са притиснати да се откажат от повечето от приблизително 90 батерии земя-въздух Patriot, които от Международния институт за стратегически изследвания в Лондон казват, че са разпръснати из военния съюз - две трети от тях са собственост на САЩ. За по-малките европейски държави, които не могат да си позволят системите за над 1 милиард долара, даряването дори на една от техните запаси крие риск за собствената им национална отбрана.

И все пак предоставянето на допълнителна противовъздушна отбрана на Украйна вероятно ще бъде един от малкото осезаеми ангажименти, които съюзниците ще обявят следващата седмица на срещата на високо ниво на лидерите на НАТО във Вашингтон – обещание, което може само частично да успокои Зеленски.

Още: Още 3 системи Patriot и друга помощ: Западът засилва противовъздушната отбрана на Украйна (ВИДЕО)

„Те знаят, че спешно се нуждаем от седем системи Patriot – да, за да спасим нашите градове“, каза Зеленски на пресконференция с Байдън на срещата на Г-7 миналия месец в Италия. „И обсъдихме възможността да имаме пет от тях, вярно е. Това не означава, че утре ще имаме тези пет системи, но виждаме в най-близко бъдеще добър резултат за Украйна“, каза Зеленски на английски.

Да събереш Patriot от различни части

Това искане накара Олонгрен да проучи как да осигури друга система Patriot, въпреки че високопоставен военен офицер на Холандия беше предупредил, че холандците нямат резервна. Те обаче имаха налични резервни части. Както се оказа, същото направиха и някои други страни от НАТО. А страните, които нямаха какво да дадат, но въпреки това искаха да допринесат с нещо, казаха, че ще помогнат за финансирането или обучението на около 90 украински войници, необходими за работа с една батарея Patriot.

„Едно от нещата, които проучваме в момента, е оперативната съвместимост на системите“, каза шведският министър на отбраната Пал Йонсън на среща на НАТО в Брюксел миналия месец. Той каза, че Швеция обмисля „цял набор от неща, които бихме могли да допринесем за този пъзел“, но не каза изрично какво.

Още: Готви се сделка: 8 системи "Пейтриът" от Израел за Украйна

Швеция и Нидерландия са сред едва седемте държави от НАТО в Европа, които разполагат със системи Patriot; останалите са Германия, Гърция, Полша, Румъния и Испания, според данни на Международния институт за стратегически изследвания.

Има испанска батарея, разположена в турска въздушна база под ръководството на НАТО, но три други, които членовете на алианса са разполагали в Словакия, са изтеглени от техните собственици, Германия, Холандия и САЩ, сочат данните на института. „Ние нямаме система в Словакия и сме на границата с Украйна“, каза словашкият министър на отбраната Роберт Калинак на срещата на НАТО миналия месец. Словакия преговаря за закупуване на някои системи, каза той, но „имаме нужда от някакъв вид солидарност през следващите две години, тъй като раздадохме всичко, което имахме“.

Още: Украински партизани откриха ПВО система, защитаваща вилата на Путин в Сочи (ВИДЕО)

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус каза, че с последното си дарение неговото правителство вече е дало каквото може, „но други може би могат да направят повече“. Три от четирите Patriot, които вече са в Украйна, бяха предоставени от Германия, която освен това наскоро дари две допълнителни системи за противовъздушна отбрана със среден обхват IRIS-T и ръководи общи усилия с Нидерландия, Норвегия и Дания за доставка на 100 ракети прехващачи Patriot през следващите месеци.

Проблемът с оперативната съвместимост

Съединените щати притежават огромното мнозинство от арсенала на Patriot в НАТО - 62 сменяеми батареи, според данните на IISS - но разполагат някои в Близкия изток, главно за защита на американски бази и интереси от ирански въздушни удари, а също и в Япония и Южна Корея в случай на нападение от Северна Корея или Китай. Администрацията на Байдън също така пренасочва поръчките за ракети Patriot, направени от други страни, за да се съсредоточи върху доставянето им в Украйна.

Още: Голяма новина: Румъния дава Patriot на Украйна, САЩ пренасочват всички поръчки към Киев

Хенри Бойд, експерт по противовъздушна отбрана в IISS, който проследява системите Patriot в световен мащаб, каза, че холандският план за сглобяване на едно цяло може да бъде ограничено решение за Украйна, като се има предвид, че Съединените щати „са пренапрегнати“, а европейците „вече са на минимални нива .” Но той се усъмни дали частите за Patriot, идващи от различни страни - с набор от остарели модели и софтуерни надстройки - могат да бъдат направени да работят заедно. „Има доста въпросителни по отношение на оперативната съвместимост“, каза Бойд. Също така не е ясно, каза той, „дали ще е необходима значителна допълнителна работа, за да се постигне тази съвместимост“.

Още: Байдън даде надежда на Украйна за повече системи "Patriot" от съюзниците

Олонгрен се съгласи, че някои части, доставени от цяла Европа, може да не проработят веднага заедно. „Но ние също така знаем, че сме в състояние да го разрешим“, каза тя, добавяйки, че Холандия е създала екип от технически експерти, които да отидат във всяка страна донор и да помогнат да се гарантира, че всички части пасват. Тя не каза кога сглобената батарея Patriot може да бъде доставена в Украйна и също така повдигна възможността вместо това да бъде изпратена на части, за да замени повредени части от системи, които вече са там. „Има различни варианти“, каза тя. „Имаме всички части от пъзела, но трябва да видим как искаме да изглежда пъзелът“, допълни Олонгрен.

"Трябва да направим това за Украйна"

Може да отнеме до три години, за да се изгради и достави една единствена система Patriot, а служители в Съединените щати и Европа се опитват да ускорят производството със съвместни договори и нови фабрики за нейния производител Raytheon. Дотогава, казаха официални лица, Украйна може скоро да се наложи да се задоволи с други видове западни системи за противовъздушна отбрана, дори и да не са толкова прецизни или мощни като Patriot.

Още: Оръжие за Украйна: Важна новина за F-16 от НАТО, обещания от САЩ, Полша не дава Patriot

Олонгрен каза, че недостигът също е стресирал страните в Европа, които първоначално не са били склонни да предоставят повече противовъздушна отбрана. Но тежките условия на бойното поле за Украйна по-рано тази пролет, когато боеприпасите намаляха и пакетът с американска военна помощ беше спрян за шест месеца, я накараха да призове „за повече креативност в това, което правим“.

Още: Възмущение заради данни, че Германия и САЩ са заплашили да изоставят Украйна

„Винаги има предизвикателства“, каза тя. Но след като предложи пъзела Patriot, „всички бяха наистина, преди всичко, наясно, че трябва да направим това за Украйна“, каза тя, „и също така, че всеки може да направи нещо“.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес