Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Аналена Бербок: Атаките на хутите в Червено море трябва незабавно да спрат

16 декември 2023, 01:03 часа • 5437 прочитания

Бунтовниците хути в Йемен, които днес подновиха нападенията си срещу кораби в Червено море, представляват заплаха за сигурността на Израел, а също така и за международния морски транспорт. Това каза днес германският министър на външните работи Аналена Бербок, цитирана от Франс прес.

Още: Отвлякоха български кораб край Йемен

"Атаките на хутите срещу търговски кораби в Червено море трябва да престанат незабавно", заяви тя днес по време на пресконференция в Берлин. "Те представляват заплаха не само за сигурността на Израел, но същевременно застрашават международния морски транспорт", добави Бербок в светлината на данните, че е бил нападнат контейнеровоз на корабната компания за линейни превози Хапаг-Лойд. Хутите днес атакуваха и два контейнеровоза на швейцарската фирма за морски транспорт MSC, предаде БТА.

Още: Хутите изстреляха балистична ракета по още един кораб, но не уцелиха (ВИДЕО)

Хтсите, които контролират голяма част от територията на Йемен, подобно на палестинското движение "Хамас" и ливанската групировка "Хизбула", представляват част от "оста на противопоставяне" срещу Израел, подкрепяна от Иран. Хутите, които увеличават броя на нападенията си в Червено море твърдят, че те засягат кораби край бреговете на Йемен, за които се предполага, че имат връзка с Израел в отговор на войната, водена между Израел и "Хамас" в ивицата Газа.

Още: Джейк Съливан: Хутите са заплаха за корабоплаването

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес