Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Александрийският патриарх с остри думи към сръбския: Защо мълчите за руската намеса в Африка?

27 юли 2023, 10:45 часа • 2893 прочитания

Александрийският патриарх Теодор използва остри думи и не даде никаква отстъпка на сръбския патриарх Порфирий относно избирателната му чувствителност към случващото се в православния свят -  руската намеса в Африка остава незабелязана за разлика от руската инвазия в Украйна.

На 22 юли сръбският патриарх Порфирий изпратил писмо до Александрийския патриарх Теодор, в което го помолил да предприеме действия за освобождаването на бившия игумен на манастира "Киево-Печерска лавра", митрополит Павел Вишгородски, предава "The Orthodox Times".

Сръбският патриарх смята решението на украинското правосъдие, от една страна, за "плод на напрегнатата атмосфера в Украйна, която е обхваната от пламъците на войната", а от друга, за "резултат от намерението на сегашните власти да окупират Киево-Печерската лавра (манастира)".

Още: Руският върховен съд: Оцелееш ли във войната, можеш безнаказано да извършваш леки престъпления

В публикуваното днес писмо-отговор Александрийският патриарх, след като подчертава, че Патриаршията безрезервно подкрепя защитата на човешките права, бърза да "напомни" на сръбския патриарх, че той по никакъв начин не е проявил същата чувствителност към хилядите православни християни в Африка, които са "духовно отровени от Московската патриаршия с хищническото и нагло нахлуване в енория, която географски, пастирски и духовно е под юрисдикцията на Александрийската патриаршия".

Патриарх Теодор също така подчертава, че в писмото си сръбският патриарх споменава Украйна, "която е обхваната от пламъци", без да назовава виновника за тази агресивна война срещу православния народ.

"Нашите руски православни братя съзнателно разкъсват на парчета безшевната дреха на Исус Христос, като изливат отрова във Второпрестолната Александрийска църква, която донесе полза на Руската църква, като затвърди нейния автокефален статут", заявява Александрийският патриарх.

"Със съжаление отбелязваме, че с оглед на този напълно несправедлив, антицърковен и антиканоничен акт вие не проявявате същата чувствителност, както в случая с митрополит Павел Вишгородски от Московската патриаршия. Вие мълчите въпреки многократните ми призиви, които засягат не само един човек, а хиляди африкански православни", добавя патриарх Теодор.

Още: Протестно шествие срещу Европрайд в Белград, включи се и сръбският патриарх (ВИДЕО)

Той заявява, че очаква от сръбския патриарх същата чувствителност, която е проявил към митрополит Павел, и следователно да осъди антиканоничните и антихристиянски действия на Руската църква.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес