Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Албания освободи от затвора гръцки евродепутат

02 септември 2024, 16:27 часа • 776 прочитания

Албански съд освободи условно гръцкия депутат в Европейския парламент Фреди Белери, на когото му оставаха само няколко седмици от двугодишната присъда за купуване на гласове.

Белери, член на гръцкото малцинство в Албания, влезе в заглавията тази година, след като беше избран в консервативния списък на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис за евродепутат, въпреки че се намираше зад решетките.

Двойният гражданин беше арестуван дни преди общинските избори в Албания през май 2023 г. с обвинение, че е предложил 40 000 леки (445 долара) в замяна на гласове.

Още: Дадоха му отпуск от затвора: Ето какво става с евродепутата, избран зад решетките

Той не встъпи в длъжност като кмет.

„Съдът прие искането ни да освободи условно Фреди Белери, докато той имаше още около шест седмици да излежи“, заяви адвокатът му Гени Гжизари, цитиран от АФП.

Белери беше временно освободен в средата на юли, за да присъства на откриващата сесия на ЕП в Страсбург, Франция. Според администрацията на затворите в страната след това той се е завърнал в Албания, за да излежи остатъка от присъдата си.

Още: Евродепутат зад решетките: Съдът в Тирана засега не пуска етническия грък, избран от затвора

Белери определи присъдата си като политически мотивирана, твърдение, което албанското правителство отхвърли.

Неговият случай предизвика напрежение между Атина и Тирана. Гръцкото правителство изрази загриженост „относно безпристрастността на съдебното производство“. Атина също така предупреди, че случаят може да повлияе на усилията на Албания за присъединяване към ЕС. Тирана обаче настоява, че Белери има съмнително минало, включително връзки с екстремисти, пише БГНЕС.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес