Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Албания е злоупотребила с милиони от еврофондовете

25 юни 2024, 06:15 часа

Службата на ЕС за борба с измамите настоява ЕК да блокира около 112 млн. евро, предназначени за развитието на албанското селско стопанство, след "сериозна злоупотреба" с 33 млн. евро, отпуснати по предишна програма, предаде БГНЕС.

Реклама

Още: Скандал с албанския премиер: Еди Рама фигурира в разследване за наркотрафик

Неправомерно използвани средства

Службата на Европейския съюз за борба с измамите (ОЛАФ) заяви в съобщение за медиите, че около 33 млн. евро от средствата, предназначени за подпомагане на албанските селски общности, изпитващи затруднения, са били използвани неправомерно.

Парите очевидно са били похарчени по корупционен начин от албанската Национална агенция за развитие на селските райони, която е управлявала проекта.

ОЛАФ посъветва Европейската комисия да блокира още около 112 млн. евро, предназначени за следващия етап на Инструмента за предприсъединителна помощ за развитие на селските райони (PARD).

"След поредица от сложни следствени действия, включително дигитални криминалистични претърсвания на документи, свързани с получателите по IPARD II, ARDA и други икономически оператори, OLAF разкри няколко сериозни нередности по време на фазата на отпускане на безвъзмездни средства и изпълнението на няколко проекта", се казва в прессъобщението.

Разследването на ОЛАФ

"След разследването си ОЛАФ препоръча на Европейската комисия да разгледа част от финансирането на първата и втората покана за кандидатстване по IPARD II в размер на 33 млн. евро като недопустимо", се допълва в изявлението.

ОЛАФ разкри три основни начина за манипулиране на процеса на отпускане на безвъзмездни средства: първо, кандидатите с надежда, някои от които търсеха стотици хиляди евро за финансиране на бизнес идеи, бяха посъветвани да използват услугите на местна консултантска компания, която "поиска значителна част от техните безвъзмездни средства", за да улесни сключването на договора.

Второ, конкурентната процедура е била манипулирана чрез подаване на фалшиви оферти; накрая, цените на инвестициите са били завишени, а някои от бенефициентите са нарушили договорните си задължения.

Предишно разследване, публикувано от BIRN, показа как е започнало разследването на ОЛАФ, когато един от кандидатите за безвъзмездни средства, смятайки, че е отхвърлен неправомерно, е подал сигнал както до албанската прокуратура, така и до Службата на ЕС за борба с измамите. Албанските прокурори официално все още разследват въпроса, без да са постигнали особен напредък.

Още: Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес