Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Актьорът Идрис Елба призова Риши Сунак: Да спрем престъпленията с ножове във Великобритания!

09 януари 2024, 10:10 часа • 1392 прочитания

Актьорът Идрис Елба призова правителството на Великобритания да предприеме спешни действия за намаляване на престъпленията с ножове, защото обществеността е обезпокоена от нарастващия брой млади хора, ранени или убити при намушквания с нож. Елба, който стана известен с ролята си на наркобарона Стрингър Бел в хитовия телевизионен сериал "The Wire", помогна за стартирането на кампания в Лондон, призоваваща за забрана на ножовете.

Още: Идрис Елба призна за сериозна зависимост, заради която посещава терапевт

"Не мога да остана безмълвен, когато все повече млади хора губят живота си в резултат на тези брутални и безсърдечни престъпления", каза той пред репортери пред парламента на Обединеното кралство в центъра на Лондон. На тревата пред законодателния орган бяха подредени купчини внимателно сгънати дрехи в знак на загиналите от престъпления с ножове.

Снимка: Getty Images

"Не можем да позволим на престъпленията с ножове да ескалират, трябва да им сложим край", каза 51-годишният Елба, който е изпратил писмо до министър-председателя Риши Сунак с призив за забрана на остриетата като мачете и "зомби" ножове.

По данни на Службата за национална статистика между юли 2022 г. и юни 2023 г. в Англия и Уелс при престъпления с нож са убити около 250 души. През миналата година в Лондон 21 деца под 18 години са загубили живота си при насилие, включително 18, които са били намушкани с нож, предава БГНЕС.

Футболните клубове се присъединяват към апела

Футболните клубове Арсенал и Ливърпул се отказаха от традиционните си червени фланелки като част от кампанията на клубовете от Северен Лондон "Без повече червено" срещу насилието сред младежите. Семействата на някои от жертвите на престъпления с ножове бяха аплодирани от публиката на стадион "Емирейтс", която наблюдаваше двубоя за Купата на Англия, който Арсенал загуби.

Още: Да си болен във Великобритания - по-добре да не ти се случва

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес