Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АЕЦ "Запорожие" пак загуби връзка с основния си електропровод

04 юли 2023, 18:00 часа • 6803 прочитания

Окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала отново загуби връзка с основния си външен електропровод през нощта на 4 юли, съобщи украинската държавна агенция за ядрена енергия "Енергоатом".

След това централата е преминала към единствената налична резервна линия, която наскоро беше свързана отново след четиримесечно прекъсване. ОЩЕ: Захранването на АЕЦ "Запорожие" от украинската енергийна система най-сетне е възстановено

Резервният електропровод с напрежение 330 киловолта (kV) беше прекъснат на 1 март поради повреда на отсрещния бряг на река Днепър. От този ден до 1 юли централата разчиташе изключително на главния електропровод за външно електрозахранване, необходимо за охлаждането на реактори и други критични функции.

Сега резервната линия може да захранва централата, ако основната линия стане недостъпна или се повреди. Преди пълномащабната война на Русия най-голямата атомна централа в Европа разполагаше с шест резервни линии и четири основни линии с напрежение 750 kV.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви на 3 юли, че макар възстановяването на последната резервна линия да е положително, ситуацията с външното захранване на централата "остава силно уязвима".

От март 2022 г. руските сили са окупирали централата в Запорожие и я използват като военна база, за да извършват нападения срещу контролираната от Украйна територия отвъд река Днепър. Заради руските атаки срещу енергийната инфраструктура на страната централата няколко пъти бе напълно изключвана от украинската електропреносна мрежа, като трябваше да прибягва до дизелови генератори.

На 20 юни президентът Володимир Зеленски обяви, позовавайки се на данни от разузнаването, че Москва обмисля терористична атака срещу атомната електроцентрала чрез изтичане на радиация.

Няколко дни по-късно началникът на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов заяви пред New Stateman, че Русия е приключила подготовката за атаката. После стана ясно, че руснаците постепенно са започнали да се изтеглят от АЕЦ-а.

На 1 юли Зеленски заяви пред испански репортери, че друга възможност е руските войски да върнат централата под украински контрол, след като са я минирали, само за да я взривят дистанционно, пише Kyiv Independent.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес