Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адът се отприщи: Масирана руска атака с ракети и дронове срещу Украйна (ВИДЕО)

26 август 2024, 09:30 часа • 5248 прочитания

Русия стартира мащабна атака с дронове и ракети срещу Украйна. Информация за това има както в официалния канал на украинските ВВС, така и в руски военно-пропагандни канали.

Според украинските ВВС, руснаците са активирали 11 стратегически бомбардировача Ту-95 - те изстрелват крилати ракети, обикновено Х-101/Х-555. Руският пропагандист Семьон Пегов добавя, че в атаката са се включили и 4 ракетоносителя, които изглежда обстрелват от Азовско море. Пегов говори за удари по украинската енергийна инфраструктура (той всъщност преразказва данни от официални канали в Телеграм на украински държавни и общински източници) и за 100 изстреляни ракети и поне 60 дрона (вероятно клас "Шахед"), като ударите са в цяла Украйна - данните за броя изстреляни ракети и дронове са неофициална информация и тепърва трябва да се потвърждава, но има слухове и за изстреляни ракети "Кинжал".

Валят съобщения за взривове в Киев, Виница, Кривой Рог, Кропивницки, Днепър, Лвовска област, Одеса - за разлика от други случаи, този път хората в големите украински градове масово се евакуират в укритията. Има и съобщение от ДТЕК (най-големия частен оператор на ТЕЦ-ове в Украйна), че "Укренерго" е наредила извънредно спиране на тока. А руското военно министерство съобщи, че тази нощ са свалени 20 дрона над руска територия: При атака срещу военното летище "Енгелс": Дрон уцели най-високата сграда в Саратов (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес