Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

800 канала на 30 езика: Из дълбините на сенчестата пропагандна мрежа на Путин в чужбина

05 август 2024, 17:00 часа • 3484 прочитания

След началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна през февруари 2022 г. ЕС и САЩ спряха излъчването на руски ТВ канали, сред които Russia Today. Междувременно Apple и Google забраниха изтеглянето на приложенията на RT и "Спутник", а YouTube, TikTok и Meta (Facebook и Instagram) блокираха акаунтите им. Въпреки това бюджетите на пропагандните "Россия Сегодня" и Russia Today се увеличиха общо с 3,9 млрд. рубли от 2021 до 2024 г.

Още: Руската пропаганда издигна Тръмп на пиедестал

Кремъл вече разчита на други методи в работата с чуждестранната аудитория - мрежи от канали в Telegram, проруски блогъри и уебсайтове, "сътрудничество" с всякакви антисистемни общности - от ултралеви до последователите на QAnon. В резултат на това, въпреки мащабните блокади, аудиторията на прокремълските канали в Telegram в чужбина се е удвоила за две години и половина война. Така Кремъл прокарва наративите си в много страни, почти без да се сблъсква с цензура.

Опозиционното издание "Новая Газета. Европа", което бе прокудено от Русия и чийто главен редактор Дмитрий Муратов стана нобелов лауреат, е проучило почти 800 от най-големите проруски Telegram канали на 30 езика. То разказва как е организирана "сивата" пропаганда, в какво диктаторът Владимир Путин иска да убеди чуждестранната аудитория и кой се е превърнал в главен говорител на Кремъл в различните страни.

Още: Вече се наслушахме за "добрите руснаци", които после убиват украинци: Литва с остра реакция на руските опозиционери

Russia Today и Sputnik заобикалят санкциите успешно

Броят на прегледите на руски пропагандни публикации в чуждестранния сегмент на Telegram се е удвоил от началото на войната. В момента в социалната мрежа има поне 771 прокремълски канала. Те публикуват съдържание на 30 езика - от португалски до арменски. Общата им аудитория (без корекция за възможни припокривания) достига 15,7 млн. потребители. Всеки ден публикациите им се гледат средно по 100 милиона пъти.

Официалните Telegram канали на руската пропагандна машина RT и Sputnik успешно заобикалят блокирането в Европа и дори са станали по-активни. След началото на войната в страните от ЕС техният обхват (брой гледания) се е увеличил 1,5 пъти, пише "Новая Газета. Европа".

В социалната мрежа се появиха и поне шест новинарски мрежи - 85 канала, които излъчват на десетки езици и са свързани с руските пропагандисти - с блогъра Юрий Подоляка, бившия служител на СБУ Василий Прозоров, германско-руската пропагандистка Алина Лип и други.

Още: Daily Mail: Свързан с Русия сайт за фалшиви новини предизвика сблъсъците в Саутпорт

За разпространението на пропагандата на Кремъл помагат местни медии и блогъри, които не са официално свързани с Русия. Почти половината от тях са се регистрирали в Telegram след 24 февруари 2022 г.

Пропагандните разкази се подхващат активно от десните любители на теорията на конспирацията. Това са последователи на движението QAnon и тези, които не вярват в Covid-19 или са против ваксините - много от тях са популярни на Запад, особено в САЩ и Германия. Те разпространяват митове за американски биолаборатории, разработващи биологични оръжия и трафик на деца в Украйна, и вярват в борбата на Путин срещу "дълбоката държава ".

В допълнение към официалните рупори на Кремъл и каналите в Telegram, руската пропаганда разполага с интернет ресурси на различни езици - открити са повече от 30 такива сайта.

Още: С промит мозък от Симонян: 18 години затвор за испански пенсионер заради тероризъм

Снимка: iStock

Конкретни имена

Как Sputnik и Russia Today заобикалят наказателните мерки на ЕС? След началото на войната в Telegram се появиха няколко копия на Sputnik на испански и нов "Sputnik Литва". Многократно блокираният англоезичен RT вече може да бъде намерен като rtnews_unc3, а документалният канал - като rtdocumentary_unc. През 2023 г. публикациите им общо са получавали средно 8,3 милиона гледания на ден.

Освен това бяха създадени поне шест новинарски мрежи от 85 канала, излъчващи на десетки езици. Най-голямата мрежа InfoDefense е свързана с пропагандиста Юрий Подоляка, чийто канал на руски език има 2,8 милиона абонати. Включва 45 канала на различни езици - от фарси до словенски. Друг проект, Node of Time, е тясно свързан с InfoDefense. 

Още: Z-пропагандата създаде ВИДЕО с лъжи за детската болница "Охматдит" и пак показа некадърност

Чуждестранна мрежа с името Surf Noise е създадена от руското провоенно изадние "Рокот". Тя включва Telegram канали на 15 езика, чиято цел е посочена като "борба с фалшификатите".

Освен това наративите на Кремъл разпространява и немският проект "Дружба", като превежда послания от други пропагандни ресурси на немски, английски и български език, пише "Медиапул", представяйки примери от публикацията на руската разследваща медия. Проектът също така организира пътувания до Русия. Мрежата е свързана с Руския дом в Берлин, дясната партия "Алтернатива за Германия" и проруската журналистка Алина Лип. С тях се свързва и друг проект - HeilUkraine. Това са канали на руски, английски, сръбски и арабски, чиято работа е "посветена на разобличаването и осъждането на украинския неонацизъм".

Още: Камала Харис - новата боксова круша за руската пропаганда

Друга мрежа, UkrLeaks, се управлява от бившия служител на СБУ Василий Прозоров. През април 2022 г. той създаде немски канал, последван от френски през следващия месец. В момента проектът UkrLeaks се публикува на 11 чужди езика - от английски до словашки, и има общо над 163 хиляди абонати.

Стоте най-цитирани ресурса на тези канали включват военни кореспонденти, пропагандисти и медии от Русия. Сред тях са популярният Telegram канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, телевизионните водещи Руслан Осташко и Сергей Мардан, Z-блогърите Александър Коц и Юрий Котенок, както и "Спутник", ТАСС и "РИА Новости".

Местни медии и блогъри, които не са официално свързани с Кремъл, също помагат на режима в Русия да разпространява пропаганда. Сред тях е например френският блогър Силвано Трота. Общо повече от 4 милиона потребители от цял свят са абонирани за тези канали.

Руската пропаганда се разпространява и в страните от бившия СССР, особено активно в Молдова, Беларус и Армения. В Армения например има 40 прокремълски канала. Най-популярни са клонът на "Спутник" и блогът на Мика Бадалян, чийто автор възхвалява Владимир Путин и критикува премиера Никол Пашинян.

Още: Петте най-модерни руски лъжи за Украйна

В допълнение към официалните рупори на Кремъл и мрежи от Telegram канали, руската пропаганда има повече от 30 уебсайта, преследващи подобни цели. Един от тези ресурси е медията RuBaltic, създадена от директора на Центъра за изследване на перспективите на евразийската интеграция Сергей Рекеда, който призова за ядрен удар по Литва. Въпреки факта, че неговият сайт е блокиран в балтийските страни, средно 425 хиляди потребители го посещават всеки месец.

"Тактиката на руската пропаганда е да запълни цялото информационно пространство със своите наративи, да използва всякакви възможни платформи", обяснява Антон Шеховцов - изследовател на руското влияние в Европа и гост-професор в Централноевропейския университет. Според него целта на подобни канали е не само да сеят хаос и да влияят на хората, но и да "легитимират" прокремълските наративи, като ги вкарат в основните медии.

Още: Руската пропаганда: Русия вече победи във войната, Украйна е разрушена (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес