Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 щурмови части с общо 40 000 военни: Готова ли е Украйна за контраофанзива?

05 април 2023, 19:57 часа
Реклама

Въоръжените сили на Украйна подготвят осем щурмови части с обща численост 40 000 души за контраофанзива, съобщава Ройтерс. Според войници, операцията по освобождаването на окупираните територии може да започне през следващите седмици или месеци.

Новите бригади са под контрола на Министерството на вътрешните работи, като ще се бият редом с редовни армейски части. Щурмовите части трябва да бъдат подсилени от обещаните и вече пристигащи в Украйна западни бойни танкове. Бригадите имат запомнящи се имена: Ураган, Спартан, Червона Калина, Граница, Ярост, Азов и Кара Даг, планина в Крим.

Голямата украинска контраофанзива: Надежди и съмнения

Министърът на вътрешните работи Игор Клименко каза пред Ройтерс, че Украйна все още има значителен потенциал за мобилизация и че в новосформираните части има жени, хора без военен опит и бивши полицаи и военнослужещи.

Украйна отблъсна руските сили от Киев миналата година, след което освободи и части от североизточната и южната област Херсон. Но руските сили все още държат контрола над участъци на изток, стратегически важния юг и полуостров Крим. Президентът Володимир Зеленски нееднократно обяви, че Украйна иска да си върне всеки сантиметър от нейната земя обратно от Москва, която едностранно обяви пет региона на Украйна за част от Русия, въпреки че не ги контролира изцяло.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес