Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 страни са против покана на НАТО за Украйна? Офисът на Зеленски отрече

24 октомври 2024, 14:51 часа • 1182 прочитания

Офисът на украинския президент Володимир Зеленски опроверга информацията, че седем държави са уж против поканата за членство на Украйна в НАТО.

Кои страни са против Украйна в НАТО според Politico?

На 23 октомври Politico, позовавайки се на източници във Вашингтон и НАТО, съобщи, че 7 страни едновременно се противопоставят на покана към Киев да се присъедини към отбранителния съюз. Те са САЩ, Германия, Унгария, Словакия, Белгия, Словения и Испания, твърдят източниците на брюкселското издание.

Още: 79 години Харта на ООН: Зеленски срещу Путин - послания (ВИДЕО)

Отговорът на Киев

„Информацията в медиите, че 7 държави са против поканата на Украйна в НАТО, не е вярна. Тези слухове са от полза за онези, които искат да създадат лъжливото впечатление, че присъединяването на Украйна няма широка подкрепа сред членовете на Алианса. Всъщност идеята за покана на Украйна се подкрепя от абсолютното мнозинство от страните членки, а по отношение на останалите се води активна застъпническа работа“, подчерта прессекретарят на Зеленски - Серхий Никифоров, цитиран от УНИАН.

Снимка: Facebook.com/Володимир Зеленски

Още: Зеленски готви още един план за войната: Подробности

Той припомни, че поканата за присъединяване към Алианса е първата точка от "Плана за победа" на украинския президент и е "надежден път към справедлив и траен мир".

Официални лица от САЩ публично дадоха да се разбере, че все още не са готови да поканят Украйна в НАТО. Правителствата на Виктор Орбан в Унгария и на Роберт Фицо в Словакия също изразяват подобни позиции чрез различни говорители или чрез собствени изяви: Фицо пред украинския премиер: Гледаме "хладно" на членството ви в НАТО, други ще ви спрат за ЕС.

Още: Бивши български военни действат активно за Путин и срещу НАТО: Имена и примери от украински доклад

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес