Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

375 млн. долара: Пентагонът дава най-голямата помощ за Киев от май

24 септември 2024, 18:41 часа • 759 прочитания

Очаква се американската армия да обяви нов пакет военна помощ за Украйна тази седмица, оценен на до 375 милиона долара, най-голямата помощ, изпратена на Киев от месец май. Това съобщи Voice of America.

Очаква се помощта за Киев се очаква да бъде обявена в сряда.

Пакетът вероятно ще включва ракети "въздух-земя" за изтребители F-16, което ще позволи на украинските пилоти да действат далеч от фронтовите линии и противовъздушната отбрана на Русия.

Наред с това помощта включва боеприпаси за HIMARS, патрулни лодки и бронирани превозни средства, заедно със 155 мм патрони, 105 мм патрони и ракети TOW.

Още: Украйна постигна сделка с МВФ за финансова помощ

Пакетът, който все още се финализира и може да се промени, се изпраща съгласно пълномощията на президента на САЩ за изтегляне, което позволява на Пентагона да изпраща помощ на Украйна директно от своите американски военни запаси.

В Пентагона остават над 5 милиарда долара от 61 милиарда долара финансиране за Украйна, което беше подписано от президента Джо Байдън през април и може да изтече в края на този месец. Пентагонът твърди, че работи с Конгреса за прехвърляне на оставащото финансиране към следващата фискална година на САЩ, която започва на 1 октомври. Длъжностните лица казват на VOA, че работят върху планове за действие в извънредни ситуации, ако Конгресът не одобри удължаването преди края на фискалната година.

Още: Зеленски в САЩ: Ако Русия спечели войната, вие ще загубите всичко

Очаква се пакетът да бъде обявен, тъй като украинският президент Володимир Зеленски трябва да се срещне с президента Байдън и вицепрезидента и кандидат за президент на Демократическата партия Камала Харис в четвъртък в Белия дом.

Според длъжностни лица от администрацията Зеленски ще изложи плана си за прекратяване на войната с Русия и ще настоява за премахване на ограниченията върху осигурените от САЩ ракети. Засега политиката на САЩ не позволява на Украйна да използва доставени от САЩ оръжия за стрелба по цели дълбоко в руска територия. Белият дом изрази опасения, че тези удари могат да въвлекат САЩ в пряк конфликт с Русия.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес